Cégtár

Mátrai Erőmű Zrt.

NRGreport | 2015.08.29. 14:59

A Mátrai Erőmű ZRt a magyar villamosenergia-rendszer egyik alapegysége, fő tevékenysége a villamosenergia-termelés, a 950 MW beépített teljesítménnyel rendelkező erőműve az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve. A társaság telephelye Visontán van. Saját bányáiban külfejtéses technológiával termelt lignitből állítják elő a villamos energiát, az országos fogyasztás 13%-át termelik meg. Tulajdonosi összetételét tekintve a RWE POWER AG a részvények 50,92 százalékát birtokolja, a MAGYAR VILLAMOS MŰVEK Zrt. 26,15 százalékát, az ENBW Trust e.V. pedig a 21,7 százalékát. Kisebb tulajdonosok kezében van a részvények 1,22 százaléka. A társaság 2013-as nettó árbevétele 95,6 milliárd forint, amely 1 milliárddal marad el az ezt megelőző évhez képest. Jelenleg 2129 főt foglalkoztatnak a Mátrai Erőmű Zrt-ben. Z igazgatóság tagjai: Bernhard Lüschper (elnök), Derekas Barnabás, Torsten Hauck. A felügyelőbizottság tagjai: Dr. Marie-Theres Thiell (elnök), Helmut Schnieders, Dr. Lars Kulik, Dr. Armin Eichholz, Nikolaus Elze, Matisz Ferenc, Hazlach András, Medveczki Zsolt, Sárosi Zsolt, Demeter Tibor, Pápis László, Valaska József (stratégiai és villamosenergia-kereskedelmi igazgató).

A Mátrai Erőmű beruházása 1965-ben kezdődött el, elsősorban a Visontán található nagy kiterjedésű lignitmezőre alapozva. Erőművi egységként 2 db 100 MW-os (I- II. számú)  és 3 db 200 MW-os ( III-IV-V. számú) blokk épült be az erőműbe. 1969. június 19-én 18.15 órakor történt meg az erőmű első blokkjának párhuzamos kapcsolása az országos hálózatra.

Az erőmű 1992. január 1-jétől részvénytársasági formában működik. Az 1995 decemberében megvalósult villamosenergia-ipar privatizációját követően a Mátrai Erőmű Zrt. részvényeinek többsége német tulajdonba került. Ezután felújítások, és környezetvédelmi beruházások sorozatát hajtották végre az erőművön, ennek köszönhetően egy korszerű, minden mai elvárásnak megfelelő erőmű született. A CO2-kibocsátás csökkentése érdekében a társaság a tüzelőanyaghoz keverve, 10%-os mennyiségben biomasszát is éget. A Mátrai Erőműhöz kapcsolódóan ipari park jött létre. A keletkezett melléktermékek hasznosítása érdekében gipszkarton- és alfa félhidrát-gyártás települt az erőmű közelébe. A fentieken túl biodízelgyár is működik az ipari parkban, amely hőt és villamos energiát vesz igénybe a Mátrától, cégünk pedig a keletkező biomasszát hasznosítja. Jelentős mennyiségben hasznosulnak a társaságunk melléktermékei is, a keletkező pernye és gipsz nagy részét cementgyárak részére kerülnek értékesítésre. A Mátrai Erőmű Zrt. jelentős foglalkoztatási pozíciót tölt be a térségben. Az erőműnél és a két külszíni bányánál 2100 főt foglalkoztat, emellett a társaság  minősített külső vállalkozókat is alkalmaz  karbantartási, kivitelezési, termelési munkákhoz, célirányos szerződések alapján. A vállalkozók egy része Heves megyei székhellyel rendelkezik, alkalmazásuk a megye gazdasági fejlődésére jelentős hatással van.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.