NRGreport
Menü

MET Magyarország Zrt.

MET Magyarország Zrt. (korábbi nevén MOL Energiakereskedő Kft.) alapító okiratát 2007. február 26-án ratifikálták. A Magyar Energia Hivatal által kiadott földgáz-kereskedelmi működési engedély alapján a Cégbíróság 2007. április 24-én jegyezte be a MOL Nyrt. 100%-os tulajdonában lévő kereskedelmi vállalatot. 2007. június 1-jén kezdte meg aktív működését a MET Magyarország, fő tevékenységi köre vezetékes földgáz nagy és kiskereskedelme.

2009. december 18-án a MOL Nyrt. mellett a Normeston Ltd. szerzett 50%-os résztulajdont a vállalatban. A Társaság és az időközben megalapított ausztriai, román, szlovák, horvát és svájci leányvállalatainak együttes célja – missziójának megfelelően - a nemzetközi földgázpiacokra való belépés volt.

A cégcsoport tradicionális európai földgázpiacon való dinamikus növekedése azonban újabb szervezeti átalakítást igényelt, amelynek eredményeképpen 2012. november 15-én a Normeston Ltd. 50%-os résztulajdonát az RP Explorer Liquid Fund Ltd. pénzügyi befektető vette át. A MET Csoport tulajdonosi struktúrája a következő:

- 50%-os résztulajdonos: WISD Holding Ltd.*

- 40%-os résztulajdonos: MOL Nyrt./Ticinum Kft.

- 10%-os résztulajdonos: MET ManCo AG

* Az RP Explorer Fund Ltd. 2014. február 28-i hatállyal WISD Holding Ltd.-re módosította a nevét.

A MET Csoport részletes tulajdonosi ábráját az alábbi linken találja: Részletes tulajdonosi ábra

2013-ban új üzletág, az árampiac felé is nyitott a csoport, ezáltal tovább szélesítve a termékportfoliót.

A szervezeti átalakítás a tulajdonosi háttér megváltozásán kívül az újonnan megalakuló MET Csoportstrukturális felépítésének átrendeződést is jelentette. A MET Csoport tagvállalatainak bemutatása a MET Csoport szervezeti felépítése oldalon részletesen megtalálható.