NRGreport
Menü

Elindulhat a Maersk Oil nagyszabású gázprojektje

Az A.P. Moeller-Maersk A/S bejelentette, jóváhagyták a 4,5 milliárd dolláros, az északi-tengeri gázmező fejlesztésére vonatkozó tervét. Ha megvalósul, az 2021-ig fedezni fogja Nagy-Britannia gázszükségletének 5 százalékát, tudósít a Marketwatch

A dán hajózási vállalat száz százalék tulajdonú gáz- és olajipari egysége közölte, a kitermelés várhatóan 2019-ben indul meg, és legkevesebb 13 évig tart majd, s a termelés csúcsán eléri a napi 60 000 – 90 000 hordó kőolaj-egyenérték mennyiséget. A mező kapacitása 250 – 300 millió hordó kőolaj-egyenérték

A 2008-ban felfedezett Culzean gázmezőt az Egyesült Királyság kormánya támogatja magas nyomású és magas hőmérsékletű mezők számára elkülönített összegekkel. Ezek fejlesztése – a speciális technológia miatt - alapvetően drágább az alacsonyabb nyomású gáz kitermelésére alkalmas mezőkénél.

“Örömünkre szolgál, hogy a mező feltárása hozzájárul az Egyesült Királyság gazdaságának növekedéséhez, egyúttal mi is nagyobb betekintést nyerünk a magas nyomású, magas hőmérsékletű kitermelési technológiákba”, mondta el Jakob Thomasen, a Maersk Oil ügyvezető igazgatója. 

"A brit kormány döntésével elköteleződését fejezi ki az északi-tengeri olajszektor befektetéseinek vonzóbbá tételére" – a bonyolult gazdasági környezet ellenére, nyilatkozta George Osborne brit pénzügyminiszter. 

A Maersk Oil tulajonjoga a Culzean olajmezőben 49,99%, a japán JX Nippon-é 34,01 %, míg a BP leányvállalata, a Britoil a mező 16 százalékát birtokolja. 

Forrás: Marketwatch