Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Tárgyalna az OPEC a többi olajtermelővel

NRGreport | 2015.09.01. 12:26

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC, Organization of the Petroleum Exporting Countries) országai a tovább csökkenő olajárak láttán hajlandóak leülni tárgyalni a többi olajtermelő országgal, adja hírül az USA Today.

“Az OPEC készen áll arra, hogy beszéljen a többi előállító ország képviselőjével”, olvasható a kartell havonta megjelenő OPEC Bulletin című kiadványában. “Ehhez azonban korrekt tárgyalási feltételekre van szükség. Az OPEC természetesen ki fog állni a saját érdekei mellett”, szögezi le a folyóirat.

Bár a cikk címe (“Együttműködésben rejlik az olaj jövője”) nem árul el többet arról, merre vezethetnek a tárgyalások, a fókusz nyilván azon lesz, hogyan mérsékelhető úgy a termelés, hogy közben elinduljanak az árak felfelé.

Az olaj hordónkénti ára ebben a hónapban a 40 dollár alá esett, tudósít a USA Today. Az OPEC mindent el fog követni, hogy a jövőben ez a tendencia megváltozzék. Az alacsonyabb olajár vélhetően több olaj felhasználására buzdít majd, ahogy az már korábbi években is történt.  

Az OPEC előrejelzése szerint a világ olajszükséglete növekedni fog: az idén el fogja érni a napi 1,38 millió hordót, összehasonlítva a tavalyi évi adattal, amely 92,7 millió hordó naponta. 

  NRGreport
Címkék
#olajár-csökkenés   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.