Elemzés

Földgáz- és szénhiány miatt drágul az áram Ukrajnában

NRGreport | 2015.09.02. 09:48

Nehéz fűtési idény elé néz Ukrajna, ugyanis az országnak egyelőre nincs elegendő földgáz- és széntartaléka. A hiány miatt az áram ára várhatóan átlagosan 23 százalékkal emelkedik szeptemberben – írja a Vg.hu.

A lap szerint a fűtési szezon kezdetére 19 milliárd köbméter földgázt kellene felhalmoznia keleti szomszédunknak, de egyelőre csak, 14, 1 milliárd köbméter van a tározókban. Az országba július 1-je óta nem érkezik orosz gáz, és az idei évben az import 80 százaléka már az Európai Unióból származik. Augusztus 11-ike óta Magyarország is újra szállít gázt Ukrajnába, igaz, csak jelképes mennyiségben.

A tartalékgondok miatt az ukrán vezetés most azt reméli, hogy a Gazprom mégis szállít majd gázt az elkövetkező hónapokban, ráadásul az elmúlt idényhez hasonlóan, nyomott áron. Részben a földgáztartalékok hiánya miatt is az áram átlagára várhatóan 23 százalékkal emelkedik szeptemberben.

Szintén probléma, hogy az áram előállításához használt másik energiahordozó, szén sem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben. Az ország legfontosabb, kelet-ukrajnai szénbányáiban a háborús helyzet miatt erősen visszaesett a termelés, és ezért kevesebb szállítmány is érkezett a tárolóhelyekre.

Az országnak a fűtési szezonra 3,2 millió tonna szénre lenne szüksége, de ebből jelenleg másfél millió tonna hiányzik. Volodimir Demcsisin ukrán szén- és energiaminiszter ennek ellenére nem tart attól, hogy áramellátási zavarok lennének, mert a hiányzó mennyiséget dél-afrikai, egyesült államokbeli és orosz importból tervezik fedezni. Ennek finanszírozására az országnak 200 millió dollárra van szüksége – írja a Vg.hu.

  NRGreport
Címkék
#földgáz   #földgáztároló   #szén   #Ukrajna  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.