Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Oroszország szövetségeseket keres az olajár emeléséhez

NRGreport | 2015.09.02. 11:14

Ha hosszabb távon alacsonyan maradnak a kőolajárak, felmerülhet, hogy Oroszország csökkentse olajkitermelését – mondta Arkadij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes moszkvai újságírók előtt, idézi a politikust a CNN Money

A CNN Money cikkében utal arra, hogy Oroszországot érzékenyen érintette az olajpiac változása, idén a legrosszabbak a gazdasági kilátások – a gazdaság teljesítménye várhatóan 3,4%-kal csökken.

Mivel az orosz költségvetés bevétele felét az olaj- és gáziparból nyeri, az orosz kormány azonnali megoldást keres a helyzet megoldására, először is felkeresi lehetséges külföldi szövetségeseit. Putyin orosz elnök már a hét folyamán találkozik Nicolas Maduro venezuelai elnökkel, hogy átbeszéljék a szükséges lépéseket a két ország olajárainak stabilizálása érdekében. A két ország vezetője az OPEC 12 tagországának képviselőivel is leülne tárgyalni.

A helyzet globális feloldását az jelenthetné, ha az OPEC-tagországok csökkentenék olajkitermelésüket, hogy megszüntessék az olajárakon lévő nyomást. Ehelyett a Szaúd-Arábia vezette kartell igyekszik megvédeni korábbi piaci részesedését, s növelni az olajkitermelést, azt remélve, hogy kiszorulnak azok a szereplők, akik nem tudnak lépést tartani az alacsony árakkal. A stratégia működni látszik: a tavalyi 100 dolláros hordónkénti ár  több mint a felére zuhant. 

Dvorkovich elmonta, Oroszország önszántából nem fogja vissza termelését, csak hogy egyensúlyba hozza az olajpiacot, ugyanis az OPEC-tagországokkal ellentétben nem rendelkezik azzal a technológiával, amely lehetővé tenné, hogy könnyedén leállítsa, majd újraindítsa termelését.

  NRGreport
Címkék
#Dvorkovics   #kőolaj   #OPEC+   #orosz  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.