NRGreport
Menü

Pert indítanak az ajkai erőmű ellen a pernye miatt

Ajka városa büntetőeljrást kezdeményez ismeretlen tettes ellen az ajkai erőműből a városra hulló pernye miatt. Az erőmű idén a jogszabályi kereteken belül üzemelt határérték feletti kibocsátással.

A jogszabályban engedélyezett évi 120 órával szemben az idén 58 órát üzemelt határérték feletti kibocsátással az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt., - közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője.

Zay Andrea azt követően ismertette az erőmű által szolgáltatott adatokat, hogy ugyancsak kedden Ajka polgármestere sajtótájékoztatóján bejelentette, a Bakonyi Erőmű Zrt. kéményeiből a városra hulló pernye miatt büntetőeljárást kezdeményeznek ismeretlen tettes ellen. Kilátásba helyezte azt is, ha nem szűnik meg a környezeti terhelés, a város tulajdonában levő távhőszolgáltató nem vásárol hőenergiát az erőműtől.

Schwartz Béla (MSZP) hozzátette, az erőmű tevékenysége "több hónapja súlyos környezetszennyezést eredményez" a városban, mivel - különösen éjszaka - az ajkai lakások erkélyére, a parkoló gépkocsikra, a közterületekre és vízfelületekre nagy mennyiségű pernye hullik.

Zay Andrea elmondta, hogy a határérték túllépése esetén az erőműveknek kötelező tájékoztatást adniuk a környezetvédelmi hatóság részére. A főosztályvezető szerint a határérték túllépését többnyire a kazánok újraindításakor bekövetkező tökéletlen égés, illetve a kedvezőtlen összetételű tüzelőanyag használata okozhatja.

Megjegyezte, hogy 2005 óta 21 bejelentés érkezett a hatósághoz az ajkai erőmű tevékenységével kapcsolatban, ebből hét az idén. Ezek kivizsgálása érdekében hatósági ellenőrzést indítottak, amelyek keretében a kormányhivatal augusztusban és szeptemberben is több alkalommal levegőtisztaság-védelmi méréseket végez és folyamatos ellenőrzést tart a Bakonyi Erőmű ajkai telephelyén. Hozzátette, a légszennyezőanyag-kibocsátás teljes körű vizsgálata érdekében szeptemberben a szomszédos Bakonyi Bioenergia Erőműfejlesztő Kft.-t is ellenőrzik.

Zay Andrea kiemelte, a kormányhivatal bekéri a két társaságtól az általuk idén januártól végzett 24 órás, folyamatos mérések adatsorait, valamint ellenőrzik mérőrendszereik megfelelőségét is. Emellett a kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a városban a 10 mikrométer alatti szálló por koncentrációját, és mérik az ülepedő por mennyiségét is.

A főosztályvezető kitért arra, 2010 és 2012 között a város légszennyezettsége a téli időszakban többször is elérte, valamint meghaladta a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási küszöbértékét, azonban 2013 óta nem volt küszöbérték-túllépés.

Az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. a környezetvédelmi és működési engedélyeiben foglaltaknak megfelelően végzi működését - közölte Németh Frigyes vezérigazgató kedden. Hozzátette: a levegőre, a hulladékra, a salakra vagy a zagyra vonatkozó, a technológia által a környezetbe jutó anyagok kibocsátási normáit általánosságban betartják, a műszaki okokból adódó túllépések a társaság számára is veszteséget jelentenek.

A vezérigazgató elmondta, hogy az erőmű tüzelőanyag-portfóliójának 10 százaléka szén, 85 százaléka farönk vagy vállalkozók által gyártott faforgács, öt százaléka pedig különböző mezőgazdasági eredetű anyag.

Tájékoztatása szerint az ajkai erőmű a város területén hőtermelőként van jelen, de az erőműhöz közeli mintegy 100 lakásból álló Kandó Kálmán lakótelepen a cég a szolgáltató is. Emellett az erőmű ipari gőzt is szolgáltat a szomszédságában levő társaságoknak, ahol 200-250-en dolgoznak.

Forrás: MTI