Elemzés

Napi egymillió hordóval több olajat termelne Irán

NRGreport | 2015.09.03. 07:24

Irán olajminiszterét az sem érdekli, ha az iráni termelés emelése miatt még alacsoanyabb lesz az olaj ára.

Irán eltökélt szándéka a szankciók feloldása után visszaszerezni korábbi piaci részesedését az olaj világpiacán – jelentette be Bijan Zanganeh olajipari miniszter a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban. 

Közölte: Irán jelenleg napi 2,8 millió hordó olajat hoz felszínre, három éve a legnagyobb mennyiséget, és ebből napi egymillió hordót exportál. A szankciók feloldása után nem sokkal a kitermelést napi 500 ezer hordóval, öt hónap leforgása alatt pedig egymillió hordóval fogják növelni. Jövő márciusra Irán már napi 3,8-3,9 millió olajat tervez termelni. 

A kitermelés napi egymillió hordós növelése mellett Irán olajipari beruházásokat is vár az országba a termelés további növeléséhez. Mehdi Hosszeini, Irán olajipari szerződések átstrukturálásával foglalkozó állami bizottságának az elnöke múlt havi nyilatkozata szerint az ország napi 5,7 millió hordóra tervezi növelni olajtermelését. Céldátumot a tervre azonban nem adott meg. 

Az interjúban az iráni olajminiszter leszögezte, hogy a jelenlegi alacsony olajár sem tántorítja el az országot világpiaci szerepének visszaszerzésétől, "bármilyen áron" növelni fogja a termelését és arra számít, hogy az OPEC tagországai "helyet csinálnak" majd az iráni olajnak a piacon. Ha a piaci visszatérés az olajárak csökkenésével jár majd, Irán akkor sem fog lassítani annak ütemén.

Bijan Zanganeh szerint az OPEC tagjainak többsége hordónként 70-80 dolláros olajárat tartana elfogadhatónak és úgy látja, hogy a szervezetnek nem kell koordinálnia termelését a szervezeten kívüli olajtermelőkkel.

  NRGreport
Címkék
#Irán   #kőolaj  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.