NRGreport
Menü

Késik az új brit atomerőmű építése

Az eredetileg tervezett időpontnál később indulhat meg a termelés az új brit atomerőműben, elsősorban finanszírozási okok miatt – írja a BBC News.

A francia EDF energiaipari vállalat bejelentette, hogy tovább késik a Nagy-Britanniai Hinkley Pointban tervezett új atomerőmű építése. A cég közlése szerint a Hinkley Point C nevű erőmű indítása a tervezett 2023 helyett csak egy későbbi időpontban valósulhat meg. Hogy pontosan mikor, azt majd csak a végleges befektetői döntés ismeretében ismerteti a vállalat.

A késés komoly fejtörést okoz a brit kormány számára, ugyanis Nagy-Britannia régi széntüzelésű erőműveit már 2023 előtt le kell állítani az EU rendelkezéseinek megfelelően és az így kieső termelői kapacitásokat valahogyan pótolni kell.

A késés oka, hogy a beruházást folyamatos finanszírozási problémák kísérik. Az építkezés teljes költségét jelenleg 24,5 milliárd fontra becsülik, amely még nem áll teljesen rendelkezésre. Az EDF most azt reméli, hogy a brit állami segítség mellé sikerül kínai tőkét is szerezni az építkezéshez Hszi Csin-ping, kínai elnök októberi londoni látogatása alkalmával. Egy OECD-tanulmány szerint a tervezett erőmű a világ egyik legdrágább ilyen beruházása lesz, háromszor annyiba kerül majd, mint egy hasonló építkezés Kínában, vagy Dél-Koreában - írja a BBC News.

Forrás: BBC News