Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Mavir: kiemelkedő volt a nyári áramfogyasztás

NRGreport | 2015.09.04. 14:23

Az idei, hosszan elhúzódó kánikulában kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért a MAVIR. Az adatok szerint júniusban, júliusban és augusztusban összesen 10 744,4 GWh volt az ország fogyasztása, amelytől csak 2007 nyarán használtak fel több villamosenergiát a fogyasztók – olvasható a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. honlapján megjelent közleményben.
 
Magas villamosenergia-fogyasztást hozott az idei rendkívül meleg nyár. 2015 nyári hónapjainak összesített hazai villamosenergia-fogyasztásának mértéke 10 744,4 GWh, amely 116,5 GWh-val marad csak el a 2007-ben regisztrált csúcsértéktől. A különbség mindössze egy átlagos nyári hétköznap fogyasztásával egyenlő.  Az idei nyári villamosenergia-felhasználás csupán 5%-kal alacsonyabb, mint a legnagyobb igényt jelentő november-januári időszakban.
 
Az idén augusztusban mért értékek meghaladják az elmúlt évek hasonló időszakának adatait, amely a hosszan elhúzódó kánikula miatt megemelkedett légkondíciónálóberendezés-használattal hozható összefüggésbe.
 
Csúcsot döntött viszont az ország pillanatnyi villamosenergia-szükséglete. Július 8-án 6457 MW negyedórás átlag bruttó rendszerterhelést regisztráltak a MAVIR szakemberei 26,2 °C-os napi átlaghőmérséklet mellett. Ezzel megdőlt az eddigi rekord, amely 2007 júliusában alakult ki, akkor a napi csúcsterhelés 6320 MW-ot ért el.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.