NRGreport
Menü

Erősödik az orosz-kínai együttműködés az energetikában

Csaknem 10 százalékos részesedést vásárol a Jamal elnevezésű cseppfolyósított földgázkitermelő megaprojektben a kínai Selyemút Alap az orosz Novatektől - jelentették be Pekingben, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök kínai Győzelem napi látogatásához kapcsolódóan mintegy 30 együttműködési dokumentumot írtak alá.

A második legnagyobb orosz gázipari vállalat és a kínai fél először augusztusban tárgyalt az 1,4 milliárd dolláros üzletről - számolt be a China Daily című lap pénteki számában. A Jamal a Kara-tengerbe nyúló félsziget Északnyugat-Szibériában, amely alatt Oroszország legnagyobb földgázmezői találhatók. A projektben a Novateknek 60 százalékos részesedése van, a francia Total és a kínai állami kőolaj- és földgázvállalat, a CNPC 20-20 százalékkal rendelkezik.

A Selyemút Alapot 2014 decemberében 40 milliárd dollár alaptőkével hozták létre, alapvető célja a Kelet- és Közép-Ázsiát Európával összekötő Új Selyemút elnevezésű kínai kezdeményezéshez kapcsolódó beruházások támogatása. Ez az első befektetése Oroszországban és - Pakisztán után - a második külföldön.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök jelenlétében a Gazprom orosz energetikai cég és a CNPC képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá az orosz Távol-Keletről Kínába irányuló földgázszállításokról. Az orosz óriás olajvállalat, a Rosznyefty pedig egyrészt a ChemChina kínai állami vegyipari vállalatban kíván 30 százalékos részesedéshez jutni, másrészt ajánlatot tett a kínai Sinopeckel közösen a Jurubcseno-Tohomszkoje olajlelőhely közös kitermelésére.

Sinopec, Ázsia egyik legnagyobb olajfinomító és petrokémiai konszernje stratégiai befektetési megállapodást kötött arról, hogy részesedést kíván szerezni a Szibur gázfeldolgozó és petrokémiai holdingban.

A China Daily az egyre intenzívebbé váló kínai-orosz energiaügyi együttműködést illusztrálva utalt rá, a Gazprom és a CNPC tavaly egy 30 évre szóló, 400 milliárd dollár értékű szerződést kötött évi 38 millió köbméter földgáz Kínába szállításáról 2018-tól, az úgynevezett keleti útvonalon. Egy idén májusban szentesített megállapodás pedig azt biztosítja, hogy a nyugati gázszállítási útvonalon évente 30 millió köbméter földgáz érkezhessen Kínába. Amint a szállítások mindkét vonalon beindulnak, Kína lesz az orosz földgáz legnagyobb felhasználója.

Forrás: MTI