Hír

Minimum 70 dolláros olajárat szeretne Venezuela

NRGreport | 2015.09.08. 13:09

Nicolas Maduro venezuelai elnök szerint a világpiaci olajárnak nem szabadna 70 dollár alá mennie. Ez alatt a küszöb alatt az olajipari befektetések ellehetetlenülnek, mondta az OPEC-tagország elnöke.

Az OPEC-tag Venezuela bevételeinek 95%-a származik a Crude nyersolajtípusból, ezért különösen rosszul érinti az olaj árának az egy évvel ezelőtti 100 dolláros szintről való mélyrepülése. A Brent hordonkénti ára kedden 48,43 dolláron, a US Crude nyersolaj 45,05 dolláron állt.

Az olajipari befektetések fenntarthatósága érdekében a nyersolaj árának nem szabadna 70 dollár alá mennie, idézte Maduro elnököt a The Economic Times.

Ha a nyersanyag ára nem emelkedik rövid időn belül erre a szintre, az a részvényárfolyamok zuhanásában és a befektetések volumenének csökkenésében fog megmutatkozni, ez pedig visszahat az árakra – egy éven belül így majd 200 dolláros árat is láthatunk, figyelmeztetett az elnök.

Mindezt Nicolas Maduro egy OPEC nemzetközi roadshow után mondta. A körúton arra próbálták rávenni az olyan nem OPEC-tag országokat is, mint Oroszország, hogy csatlakozzanak a szervezethez.

AZ OPEC-en belül azonban nincs egyetértés azzal kapcsolatban, hogy magasabb árak kellenek: a gazdagabb Öböl-menti tagországok olyan stratégiát támogattak tavaly, amely engedte az árak esését, a piaci részesedésük fenntartása érdekében.

Venezuela pont az ellenkezőjét szeretné elérni: az országot súlyos recesszió sújtja, és a decemberi közelgő választások miatt is Maduro elnöknek nagyon jól jönne az olajárak emelkedése. Tavaly egyébként Nicolas Maduro még 100 dollárt állapított meg, mint „fair” árfolyam.

  NRGreport
Címkék
#olaj   #olajipar   #OPEC+   #Venezuela  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.