NRGreport
Menü

Az alacsony olajárnak is köszönhető a kedvező infláció

Az alacsony olajáraknak is köszönhető a kedvező inflációs adat, elemzők szerint. Augusztusban nem változtak a fogyasztói árak, derült ki a KSH adataiból.

Augusztusban az egy évvel korábbihoz képest nem változott a fogyasztói árak átlagos szintje, júliushoz viszonyítva pedig 0,6 százalékkal csökkentek azok - jelentette a statisztikai hivatal.

Balatoni András, az ING vezető elemzője kifejtette: jelentősen zuhantak az üzemanyagárak augusztusban, ezért maradt változatlan a fogyasztóiár-színvonal az előző év azonos időszakához képest, júliushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,6 százalékkal csökkent. Szeptember-októberben ismét pozitív indexeket fogunk látni, ha az olajár emelkedik, az év végére 1 százalék fölé is emelkedhet a mutató, az éves átlag 0,2 százalék lehet - mondta.

Fokozatosan gyorsulhat az infláció Magyarországon, a friss adat alapján azonban nem változtak az alapfolyamatok, így az idén 0,2 százalékos átlagos inflációra számít az Erste, a Takarékbank és az ING makroelemzője is egyaránt.

Azzal együtt alakultak ilyen kedvezően az adatok, hogy a forint is gyengült valamelyest, és egy nagyon enyhe inflációs nyomás már érkezik Nyugat-Európából. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az inflációs adat kialakulásában a harmadik rezsicsökkentésnek is nagy szerepe volt.

Forrás: MTI