Vállalatok

Csökkenti a Mol az Akri-Bijeel blokk beruházásait

NRGreport | 2015.09.08. 08:28

Kisebb lehet a korábban feltételezettnél a Mol kurdisztáni régióban elhelyezkedő Akri-Bijeel blokkjának szénhidrogén-tartalma, ezért minimálisra csökkentik a beruházásokat az év hátralévő részében – közölte a Mol Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Kiemelik: mivel az exportértékesítések utáni kifizetések bizonytalanságai is negatívan hatnak a projekt gazdaságosságára, a Mol-csoport, a 100 százalékos tulajdonában álló Kalegran leányvállalatán keresztül minimálisra csökkenti beruházásait az Akri-Bijeel blokkban: az év hátralévő részében a beruházások várható mértéke 10 millió dollár alatt marad.

A Mol ezzel együtt megerősítette csoportszintű, 1,3 milliárd dolláros egész éves beruházási célját, és elkezdett egy, a kurdisztáni tevékenységét érintő hatékonyságjavító programot.

Közölték azt is, hogy a Mol az Akri-Bijeel blokk végleges független szakértői jelentésének eredményét szeptember közepére várja, ami a blokk munkaprogramjának alapja lesz. A jelentés befejezése várhatóan az Akri-Bijeel blokk korábbi beruházásainak leírását eredményezi a 2015. évi harmadik negyedéves pénzügyi jelentésben. Az Akri-Bijeel blokk aktuális, teljes könyv szerinti értéke, a Mol-csoport IFRS-mérlegében, 440 millió dollár.

A tájékoztatás utal a társaság tavalyi negyedik negyedéves pénzügyi jelentésére, amelyben már közzétették: a Bijell-4 és a Bijell-6 lehatároló kút teszteredménye nem talált gazdaságosan kitermelhető szénhidrogén-mennyiséget. A legutóbbi fúrások szerint pedig a Bijell-10 kút alacsony teljes kőzettérfogatot jelzett, a Bakrman-2 kutat a magas kénhidrogén-koncentráció miatt felfüggesztették – írták.

A fejlemények alapján a mezőfejlesztési tervről a Mol-csoport egy független szakértői jelentést rendelt. A jelentés alátámasztja a Mol-csoport becslését a blokk geológiai potenciáljára. A geológiai kihívások miatt azonban jelentősen csökkentették a teljes kőzettérfogatot, a földtani vagyont, és a kitermelhető földtani készletbecslést az Akri-Bijeel blokkra.

A felülvizsgált geológiai potenciál ellenére a Mol-csoport továbbra is az Akri-Bijeel licenc operátora marad és folytatja a Bijell-1B kút termelésének optimalizálását. Amennyiben a kifizetések magasabb szintet érnek el és folyamatossá válnak, megfontolják további Bijell-kút (Bijell-2) bekötését. Egy új, helyi olajértékesítésekre vonatkozó kereskedelmi megállapodást július elsején kötöttek a meglévő termelés után járó kifizetések biztosítására.

Közölték: a Mol-csoport továbbra is elkötelezett a meglévő befektetései értékének maximalizálásában Irak kurdisztáni régiójában, többek között a Shaikan blokkban, és folyamatosan figyelemmel kíséri a további növekedési lehetőségeket a régióban.

A cég korábbi közlése szerint az Akri-Bijeel blokk területe 889 négyzetkilométer, s mintegy 50 kilométerre északra helyezkedik el Erbiltől, a kurd régió fővárosától. A Mol 80 százalékos részesedéssel operátora a blokknak, azaz a magyar cég irányítja a kutatásokat, míg a Gulf Keystone Petroleumnak 20 százalékos a részesedése. A másik blokk, a Shaikan területe 283 négyzetkilométer, itt a Mol 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, operátora a Gulf Keystone Petroleum.

  NRGreport
Címkék
#Mol   #olaj   #olajipar   #vállalatok  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.