NRGreport
Menü

Jól járnak az orosz olajcégek az alacsony olajárakkal

Az orosz adózási szabályok, a gyenge rubel és az alacsony kitermelési költségek miatt az orosz olajcégek több mutatóban is jobban teljesítenek nyugati versenytársaiknál - írja a Worldoil.com.

Az alacsony olajárak miatt az orosz gazdaságot a recesszió fenyegeti, ennek ellenére a nagy orosz olajipari cégek jobban teljesítenek nyugati riválisaiknál. A két legnagyobb orosz olajcég, a Rosznyeft és a Lukoil, valamint a Gazprom Nyeft cash flow-ban, a haszonkulcs mértékében és a részvényárakban is felülmúlja a Royal Dutch Shellt, a BP-t vagy az Exxon Mobilt.

Az olajárak esését általában jobban megsínylik a nyugati cégek, mint az orosz olajvállalatok - mondta a lapnak Maxim Edelson, a Fitch Ratings moszkvai igazgatója. Ennek az az oka, hogy az orosz olajcégek által fizetett adók mértékét automatikusan az aktuális árfolyamokhoz igazítják, ezért ezek a vállalatok kevésbé érzik meg az árak csökkenését, míg az orosz költségvetést komoly károk érik.

Az orosz költségvetési bevételek felét az olaj- és gázbevételek biztosítják. Az olajárak drasztikus csökkenése az elmúlt egy évben az orosz gazdaság csökkenéséhez vezetett, amire 2009 óta nem volt példa. A gyenge gazdaság, valamint az országot sújtó szankciók a rubel leértékelődését eredményezték, ami viszont megint csak a nagy olajcégeknek kedvezett, hiszen a dollárban megkeresett bevételük mellett a hazai költségeket gyenge rubelben kellett kifizetniük. Az adózási szabályok és a gyenge rubel miatt a Lukoil és a Rosznyeft szabad cash-flow-ja több mint kétszerese a nagy nyugati olajcégekének.

Emellett szintén az orosz cégeknek kedvez, hogy az oroszországi termelési költségek még mindig a legalacsonyabbak közé tartoznak a világon. Ennek az az oka, hogy a termelés növeléséhez nincs szükség fejlett technológiára: az orosz olajvállalatok a meglévő mezők kitermelési arányának növelése helyett új olajmezőket nyitnak meg, így biztosítva a termelés növelését - írja a lap.

Forrás: Worldoil.com