NRGreport
Menü

Olajár: Mexikó segítene az OPEC-nek

Az olajárak emelkedése érdekében Mexikó hajlandó lenne együttműködni az OPEC-kel a termelés összehangolt csökkentésében - írja a Worldoil.com.

Mexikó hajlandó lenne együttműködni a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC), amennyiben a szervezet kísérletet tesz az olajpiac stabilizálására. Ezt Bijan Namdar Zanganeh iráni olajminiszter jelentette be Alfonso Navarrete Prida, mexikói munkaügyi miniszterrel folytatott tárgyalásai után.  

Az iráni olajminiszter nem tért ki arra, hogy pontosan milyen lépések várhatók a szervezettől, amennyiben a megállapodás megszületik.

Az amerikai kontinens harmadik legnagyobb kőolaj-kitermelőjének számító Mexikó korábban is együttműködött már az OPEC-kel, noha nem tagja a szervezetnek. 1998-ban Mexikó, az OPEC-tag Venezuelával és Szaúdi-Arábiával közösen részt vett egy átfogó kitermeléscsökkentésben, amelyben 17 másik kőolajtermelő ország volt érintett, köztük olyan nagy piaci szereplők, mint Norvégia és Oroszország.

Az egyezség értelmében a latin-amerikai ország napi 200 ezer hordóval csökkentette exportját, ezzel hozzájárulva az akkori 10,72 dolláros hordónkénti olajár emelkedéséhez - írja a lap.

Forrás: Worldoil.com