Infografika

Villamosenergia-mérleg

NRGreport | 2015.09.08. 12:00

A villamos-energiamérlegből kiolvasható, hogy mekkora volt az összes felhasználás, az exportált és az importált villamos energia  mennyisége, az erőművek önfogyasztása, s így tovább. Érdemes figyelmi a mérleg változásaira, ugyanis nagy hatású gazdasági folyamatok állhatnak mögötte.

Tekintsük át mindenekelőtt, miféle elemekből áll össze a villamosenergia-mérleg.

Hazai erőművek bruttó termelése alatt a hazai erőművekben termelt összes villamos energia mennyiségét értjük. Az erőművek önfogyasztása a termelt villamos energiának az a része, amelyet az erőmű berendezései saját működésükre felhasználnak. 

Hazai erőművek nettó termelése az erőművek önfogyasztásával csökkentett bruttó villamosenergia-termelés. 

Az import-export szaldó az országhatáron keresztező vezetékeken importált és exportált villamos energia különbsége. Magyarországon ez a szaldó 2014-ben csaknem 13,4 millió megawattóra volt, közel harmada (31,44 százaléka) a teljes hazai villamosenergia-felhasználásnak a MAVIR adatai (pdf) szerint. A felhasznált elektromos energia csaknem harmadát tehát importáltuk.

Az import-export szaldó a mérlegben hozzáadódik az erőművek bruttó termeléséhez, így kapjuk meg  az összes villamosenergia-felhasználást – 2014- ben ez 42,6 millió megawattóra volt.

A hálózati veszteség tartalmazza az átviteli és az elosztó hálózati veszteségeket. Az energia átvivő rendszerbe betáplált és a fogyasztóknak átadott villamos energia különbsége. A bruttó villamosenergia-fogyasztás az erőművek önfogyasztását levonva kapható meg az összes villamosenergia-felhasználásból. A nettó villamosenergia-fogyasztás a hálózati veszteséggel csökkentett bruttó villamosenergia-fogyasztás, ami megegyezik a fogyasztóknak átadott villamos energiával. (A mérleg elemeit a MAVIR fogyasztást elemző tanulmányában (pdf) írtak alapján tekintettük át.)

Ha vetünk egy pillantást a KSH nyilvános adatsorára is, amely a villamosenergia-mérlegről szól, akkor egy picit más megközelítésben kapjuk az adatokat, de ez nem kell, hogy megzavarjon bennünket. A belföldi felhasználás oszlopban találjuk a nettó villamosenergia-fogyasztást, a felhasználás összes oszlopban szereplő értékek pedig a hazai erőművek bruttó termelésének és a behozatalának (és nem az import-export szaldónak!) az összegét találjuk, amelyből nincs levonva a kivitel (tehát így magasabb értékeket találunk itt, mint a MAVIR adatait böngészve összes villamosenergia-felhasználásnál).

  NRGreport
Címkék
#basics   #infografika  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.