Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Aranybánya az olcsó olaj a finomítóknak

NRGreport | 2015.09.09. 09:00

A hónapok óta alacsony olajárakat a kitermeléssel foglalkozó cégek szenvedik meg, a finomítók számára ugyanakkor virágzik a piac. A vertikálisan integrált olajvállalatoknál épp a finomítói árrés ellensúlyozhatja részben a kitermelésben elszenvedett veszteségeket.

Szerdán reggel ismét enyhe emelkedést mutatott a kőolaj világpiaci ára, ugyanakkor az 50 dolláros körüli hordónkénti ár még messze van attól, amit a kőolajkitermelő országok szeretnének látni. Sok ország, főként a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívüli államok a kitermelés csökkentésében látják a piac fellendítésének lehetőségét.

Az alacsony olajárak ugyanakkor egy piaci szegmensnek kifejezetten kedvezőek: a finomítóknak, náluk ugyanis az olajárak a költségoldalon jelennek meg, azaz a jelenlegi alacsony árszinten tudják beszerezni a benzin, a dízelolaj, vagy a repülőgép üzemanyag előállításához szükséges olajat. Másrészt az alacsony olajárak mellett a végfogyasztói felhasználás is nőtt, egyre többen használják autóikat, így a finomítók egyre nagyobb mennyiséget képesek értékesíteni.

Az Egyesült Államokban napi 17 millió hordónyi különböző terméket állítottak elő a finomítók júliusban és augusztusban, ami a valaha mért legnagyobb érték. Az amerikai finomítók ráadásul közel teljes kapacitáson működnek az elmúlt hónapokban, ami a cégek profitján is meglátszik: a finomítói árrés július 8-án elérte a 66 centet gallononként, ez szintén hétéves rekord. Ezzel párhuzamosan a kereslet közel 3 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban 2015 első öt hónapjában, a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

A kereslet ráadásul nemcsak az Egyesült Államokban nőtt a finomítói termékek iránt, hanem a világ minden pontján. Ennek hatására az amerikai finomítók exportja 19 százalékkal nőtt az első félévben.

Az amerikai finomítóknak némi versenyelőnyük is van az európai verenytársaikkal szemben, mivel hatalmas mennyiségben áll rendelkezésükre a West Texas Intermediate (WTI) kőolajfajta, ami a Brentnél könnyebb típus, ezért könnyebb és olcsóbb a benzin előállítása. A kitermelés növekedésének köszönhetően az amerikai finomítók lényegesen olcsóbban juthatnak hozzá a WTI fajtához, mint az északi-tengeri Brent típushoz – írja elemzésében a Marketwatch.  

Ennek ellenére hasonlóan kedvező idők járnak az európai finomítókra is: a cégek hatalmas nyereségeket könyvelhetnek el. Az idei második negyedévben például az európai finomítói árrések a legmagasabbak közé tartoztak 1997 óta. További részleteket itt olvashat.

A finomítók profitja végfelhasználói termékek átlagos jegyzésára és a kőolaj beszerzési ára közti különbség tulajdonképpen és amíg az olajárak esnek, addig ez az árrés folyamatosan nő. A vertikálisan integrált olajvállaltoknál, mint amilyen például a Mol is, a finomítói árrés növekedése részben ellensúlyozhatja az egyéb üzletágakban, például a kitermelésben elszenvedett veszteségeket.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.