Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Bealkonyul a mélytengeri olajkitermelésnek?

NRGreport | 2015.09.10. 11:35

Egy viszonylag új és olcsó kitermelési eljárásnak köszönhetően sötét évek várnak a mélytengeri olajkitermeléssel foglalkozó cégekre – írja a Marketwatch.  

A mélytengeri olajfúrások jelentőségének csökkenéséről, illetve a tengeri kitermelést végző cégek hanyatlásáról értekezik elemzésében Kirk Spano, a Marketwatch iparági szakértője. A jelenlegi olajárak mellett – amelyek elsősorban épp a kitermelő cégeknek okoznak nagy veszteségeket – egy viszonylag új eljárás, a hidraulikus repesztés (fracking) az, ami miatt félhetnek ezek a vállalatok.

Az eljárással ugyanis lényegesen olcsóbbá válik az átfogóan csak palagáznak nevezett természetes gáz kitermelése, amely nagy mennyiségben áll rendelkezésre, sok esetben a felszín közvetlen közelében. A szakértő szerint ráadásul részben az eljárásnak köszönhetően a szén iránti kereslet az ipari forradalom óta először most kezd visszaesni, így a módszer környezeti hatásai sem mellékesek.

Hozzá kell tenni, hogy zöld szervezetek szerint a hidraulikus repesztés sem kifejezetten környezetbarát. Az eljárás során ugyanis a palarétegek repedéseiben lévő gázt víz és kémiai anyagok bepumpálásával nyerik ki. Az Európai Unióban szigorú szabályozások léteznek az eljárás alkalmazhatóságáról, amelyek enyhítéséért épp most fogtak össze a nagy olaj- és gázipari cégek, valamint a brit kormány.

A Marketwatch elemzése szerint a módszer viszonylagosan alacsony költségei miatt több mélytengeri olajmező gazdaságos kitermelése megkérdőjeleződik a közeljövőben. Ilyen például a Shell olajlelőhelye az alaszkai partok közelében, amely a szakértő szerint valószínűleg sosem lesz gazdaságosan kiaknázható.

Az olcsó kitermelési eljárás mellett az olaj iránt a következő évtizedekben várható keresletcsökkenés is a mélytengeri fúrások végét jelenthetik. Természetesen néhány, már működő mezőn nem áll majd le egyik napról a másikra a termelés, de új mélytengeri mezők feltárása helyett az iparág várhatóan az olcsóbb kitermelési lehetőségek felé fordul – írja a Marketwatch.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.