Elemzés

IEA: óriási zuhanás előtt a nem OPEC-tagok olajkészlete

NRGreport | 2015.09.11. 09:50

A nem OPEC-tagországok olajkészlete jelentős csökkenés előtt áll, az IEA nemzetközi energiaügynökség jelentése szerint. A szervezet a nyersolaj világpiaci árának esésével indokolja a több mint két évtizede nem látott készletfogyatkozást.

Az IEA (International Energy Agency) honlapján közzétett legfrissebb, szeptemberi jelentés szerint az olyan nem OPEC-tagoknál, mint az Egyesült Államok vagy Oroszország a kitermelés szintje közel napi félmillió hordóval csökken. A csökkenés oka a nyersolaj világpiaci árának meredek esése, melyet a túlkínálat miatti aggodalom és a kínai gazdasági növekedés hirtelen lassulása hajt.

A Brent ára a péntek délelőtti kereskedésben 48,36 dolláron állt, ezzel idén eddig 25%-os mínuszban van, egyéves távlatban pedig feleződött az árfolyam. A Crude amerikai nyersolajtípus idén január óta már 23%-ot esett, pénteken 45,26 dollárért cserélt gazdát, ami 1,4%-os esés.

Ebben a hónapban a fókusz a készletek fogyatkozásán és a nem OPEC-tagországokon van – fogalmaz az IEA jelentésében. A szervezetet 1974-ben hozták létre, hogy koordináló szerepet töltsön be a világ olajpiacán.

Közben, a Goldman Sachs ismét csökkentette célárfolymát: 2016-ban az átlagárat 45 dollárra vágták az eddigi 57 dolláros prognózisról. Az elemzők a West Texas Intermediate árát minden időtávra csökkentették: egy hónapra 38 dollár, három hónapra 42 dollár, hat hónapra 40 dollár, míg 12 hónapra 45 dollár a várakozás.

A Goldman elemzésében kifejtette: a jelenlegi piaci körülmények hosszabb távon akár 20 dolláros mélységig is hajthatják a nyersolaj hordónkénti árát – írta a CNBC.

Az olajárak meredek csökkenését az IEA jelentése is alátámasztja. A szervezet szerint ebben része van az igen magas kitermelési költségeknek, az Északi-tengeren ugyanúgy, mint a texasi Eagle Fordban vagy Oroszországban. Emiatt akár 24 éves mélypontra is eshet a készletek mennyisége. Az IEA jelentése szerint az olaj árában tapasztalt volatilitás az elmúlt időszakban igencsak nyugtalanító, és ilyenkor természetes reakció a kereslet felélesztése, illetve a kitermelés csökkentése.

Az ügynökség szerint az amerikai olajipar szenvedő alanya lesz az egyre csökkenő áraknak. A 2014-ben elért, csúcsot jelentő, napi 1,7 millió hordós szintet követően hirtelen megálljt parancsolnak a piaci folyamatok az amerikai kitermelésnek, fogalmaznak. Az alacsony árak segítenek a kereslet élénkítésében, idén a globális kereslet 5 éves csúcsra, 1,7 millió hordóra nő naponta, 2016-ban ez 1,4 millió hordóra csökken, ami még mindig elég magas szint, áll a jelentésben.

Az Egyesült Államokban is ez a trend, a fogyasztók 8 éves csúcsra lökték a gázolaj keresletét. Kína, a világ második legnagyobb olajfogyasztója az IEA szerint tartani fogja eddigi felvásárlási szintjét, a gyenge ipari adatok, a gazdasági növekedés lassulása és a tőzsdei összeomlás ellenére.

Az olajárzuhanás ellenére az olajtermelő országok eddig nem vágták vissza kitermelésüket, és ez igaz mind az OPEC-tagok, mint a szervezeten kívüli országokra. Múlt héten az orosz miniszterelnök-helyettes erősítette meg, hogy Oroszország nem csökkenti kitermelését, és azt mondta, hogy majd a piac korrigálja magát. Közben az OPEC-tag Szaúd-Arábia, Irak és az Egyesült Arab Emirátusok rekord közeli szinten tartják kitermelésüket. Az IEA szerint a piaci részesedésért folytatott harcnak azonban nem várt negatív eredménye lehet. Az alacsony árak kiszorítják majd a piacról a kevésbé hatékony, költséges kitermelőket – hívta fel a figyelmet a nemzetközi energiaügynökség.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #Crude   #eia   #Kína   #olaj   #olajár-csökkenés   #Oroszország   #USA   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.