NRGreport
Menü

20 dollár alá is mehet az olajár

Amennyiben nem indul meg a kínálat szűkülése az olajpiacon, 20 dolláros vagy akár ennél is olcsóbb olajár is bekövetkezhet.

Akár 20 dollárra is eshet a nyersolaj hordónkénti ára, ha tovább késik a kínálat szűkülése a piacon - idézi a Goldman Sach legfrissebb elemzését a napi.hu.

A bank elemzői szerint a kitermelés visszaeséséhez tartósan alacsonyan kell maradniuk az olajáraknak. A 20 dollár körüli olajárat az idézheti elő, hogy a túlkínálat a tárolókapacitások szűkülésével párosul. A bank számításai szerint idén szeptembertől 2016 végéig a világ olajtárolóiban 240 millió hordó olaj halmozódhat fel.

Amennyiben a számítás hibás és a valós tárolókapacitás ennél kisebb, illetve ha a tárolókat ennél gyorsabban töltik fel, akkor a becsült 20 dollár alatti olajár is előforulhat. A különlegesen alacsony ár valószínűségét pedig növeli, hogy a kitermelés az idei év végéig várhatóan nem mérséklődik.

A hét végén a Brent típusú könnyűolajfajta jegyzése stabilan 50 dollár alatt volt, 48 és 49 dollár körül mozgott, az amerikai West Texas Intermediate hordónkénti ára pedig 45-46 dollár volt - írja a napi.hu.

Forrás: Napi.hu

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?
Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 20202020-02-21 05:57

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »