NRGreport
Menü

Elfogadták az új európai stratégiai energiatechnológiai tervet

Az Európai Bizottság elfogadta az új Európai stratégiai energiatechnológiai tervet (SET-terv). A 2007-ben létrehozott intézkedéscsomag új verziója igazodik az új kihívásokhoz – közölte a Bizottság.

A közlemény szerint az új SET-terv az első kutatás-fejlesztési kezdeményezés, amelyre az energiaunió ötödik dimenziója épül majd. Az Európai Unió állam- illetve kormányfői 2015 márciusában kivétel nélkül elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett. Egy hatékony energiaunió alapvetően javíthatja az energiaellátás helyzetét Európában, olcsó, biztosított és fenntartható energiaellátást garantál majd a tagországok, a vállalatok és az állampolgárok számára egyaránt.

A SET-terv frissítése pont ezt a célt szolgálja, és tíz k+f területre koncentrálva teremt munkahelyeket és konjunktúrát, illetve biztosítja az EU-ban az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák elterjedését. A tervben foglaltak hozzájárulnak ahhoz a célkitűzéshez, hogy az energiaunió legyen a világelső a megújuló energiák hasznosításában. Ezenkívül a fenntartható közlekedés, az energiahatékony rendszerek és a nukleáris biztonság területein is új fejlesztéseket vezetne be, illetve megerősítené a jelenlegi rendszereket.

A frissített SET-terv lesz a kulcseleme a Luxemburgban, szeptemner 21-22-én rendezett SET-terv konferenciának, közölte a bizottság. Az új tervet részleteiben itt mutatják majd be a nagyközönségnek.

A SET-tervről

A Bizottság által 2007. november 22-én elfogadott SET-terv célja az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó és hatékony energiatechnológiák piaci bevezetésének és alkalmazásának felgyorsítása. A terv olyan intézkedéseket mozdít elő, amelyek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy az EU megfelelő helyzetbe hozza magát a politikai célkitűzéseinek teljesítéséhez szükséges technológiai megoldások kifejlesztéséhez, ugyanakkor biztosítsa azt, hogy vállalatai kihasználhassák az energia újfajta megközelítéséből fakadó lehetőségeket. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiák fejlesztésébe történő beruházásról szóló bizottsági közlemény értékelte a SET-terv végrehajtását, és megállapította, hogy megfontolandó volna az erőteljesebb uniós szintű beavatkozás, ha az unió sikerre kívánja vinni a széles technológiaválaszték létrehozásával kapcsolatos terveit.

 

Forrás: NRGreport