NRGreport
Menü

Equilor: a jelenlegi szinten marad az olaj árfolyama

Nem számít jelentős erősödésre a nyersolaj árában az Equilor Befektetési Zrt. legfrisebb elemzésében.

Kína növekedési ütemének lassulása Európára kevésbé, viszont a környező, feltörekvő ázsiai országokra különösen nagy veszélyt jelent. Kína ugyanis számos környező állam első számú kereskedelmi partnere, így importjának visszaesése komoly hatással járna az exportorientált, elsősorban alacsony feldolgozottságú termékekkel kereskedő országokra, emiatt ezek a feltörekvő államok könnyen harapófogóba kerülhetnek: egyfelől a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak (és az erősödő kockázatkerülő magatartás), másfelől pedig az erős dollár jelentette negatív hatás együttesen jelentős finanszírozási krízishez vezethet az ázsiai térségben, melyre legutóbb 97-98-ban került sor - áll az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzésében.

A nyersolaj világpiaci ára 2014 közepe óta csökkenő tendenciát mutat, az átmeneti felpattanások ellenére továbbra sem látszanak tisztán a trendfordító jelek. A globális olajfogyasztók között ezüstérmes Kína gazdasági lassulása szintén erősíti a lefelé mutató kockázatokat. Ennek alapján Kiss Mónika vezető elemző nem számít jelentős erősödésre a nyersolaj árfolyamában, a kurzus a következő hónapokban a 45-50 dollár körüli szinteken mozoghat.

A Mollal kapcsolatban Kiss Mónika kifejtette: felértékelődését fékezi az alacsony olajár és az INA-ügy rendezetlensége, valamint újabb rizikófaktorként a kurdisztáni helyzet romlása. Az INA ügyében a horvát parlamenti választásokat követően várható érdemi előrelépés, az Equilor ajánlása 15.000 forintos célár mellett semleges.

Forrás: NRGReport, Equilor