Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Rossz hírek a makói gázmezőről

NRGreport | 2015.09.15. 07:07

Veszteséggel zárt a makói gázmező egyik szereplője, a TXM Kft. kanadai tulajdonosa, a Falcon Oil & Gas az első félévben. A kft. vezetője – az energiahivatal elnökhelyetteséhez hasonlóan – akár a magyar állam szerepvállalását is szívesen látná a palagázkutatásban. A hazai cég tavaly teljesen leírta a gázkutatáshoz kapcsolódó eszközeinek értékét.

A minimálisnál is kisebb, pár ezer dollár bevétel mellett jelentősen megvágta kiadásait a kanadai Falcon Oil & Gas Plc. az első félévben, így számottevően mérsékelni tudta veszteségét is – értesült a Napi.hu. A féléves eredmény így mínusz 1,6 millió dollárra rúgott az egy évvel korábbi 2,4 milliós veszteséget követően. A készpénzállomány némileg csökkent, a március végi 11,5 millió dollárról 10,5 millióra.

A féléves gyorsjelentés főként a Falcon ausztráliai és dél-afrikai projektjeivel foglalkozik – ezek összesen fél magyarországnyi területet jelentenek. Ausztráliában ugyanis egy 18,6 ezer négyzetkilométeres területen rendelkezik 30 százalékos részesedéssel a társaság, Dél-Afrikában pedig 30,5 ezer négyzetkilométeren kutat. A közel ezer négyzetkilométert lefedő magyarországi projektről igen szűkszavúan nyilatkoztak, pedig a cég honlapja szerint az eszközeik között ez számít a legfejlettebbnek. Most csupán annyit írt a jelentés, hogy a Falcon folytatja magyarországi működésének és terveinek felülvizsgálatát, amelynek során minden olyan elérhető lehetőséget mérlegelnek, amely hozzájárul a részvényesi értékhez.

A korábbi beszámolók alapján az egyelőre biztosan kizárható, hogy a jelenlegi alacsony olajárak mellett az anyacég további befektetésekkel lendítsen a makói projekten, inkább partnereket szeretnének bevonni. Szabó György, a Falcon igazgatóságának tagja, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. ügyvezetője a NIS kiszállásakor úgy nyilatkozott a Napi.hu-nak, hogy több mint 300 millió dollárt invesztáltak, a kutatások révén hatalmas adatbázist építettek fel a gázvagyonról, ami vonzó lehet egy potenciális partner számára. Szabó azt is felvetette, hogy akár a magyar állam is részesedést vehetne.

További részletek a Napi.hu-n.

  NRGreport
Címkék
#Falcon   #földgáz   #gáz   #Makó  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.