NRGreport
Menü

Áramszámla: a régi szolgáltatóval kell rendezni a tartozást

Amennyiben egy áramfogyasztó tartozást halmozott fel, akkor a régi szolgáltatójánál kell azt rendeznie.

Az új árampiaci szabályozás szerint a fogyasztónak a régi energiaszolgáltató cégével kell rendeznie tartozását, tehát annál, amelyiknél felhalmozta - hívja fel a figyelmet a Miniszterelnökség.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvénymódosító javaslatot, amely az árampiaci szereplők számára lehetővé teszi, hogy egyetemes szolgáltatói engedélyüket visszaadják, és megváljanak ügyfeleiktől, amennyiben üzleti érdekeik ezt kívánják. Fogyasztóikat átveszi automatikusan a nemzeti közműszolgáltató, amely a tervek szerint januárban lép piacra.

A javaslat rendelkezik a kivonulás feltételeiről, ésszerűsíti az átadás-átvétel folyamatait, garanciákat teremt arra nézve, hogy a fogyasztók ellátása az átadás során is folyamatos és zökkenőmentes legyen - írták a közleményében.

A törvény a tartozásos ügyfelek helyzetével kapcsolatban alapvetően nem változtat az eddigi gyakorlaton, eszerint minden fogyasztó automatikusan átkerül az új szolgáltatóhoz, de tartozását mindenkinek ott kell rendeznie, ahol azt felhalmozta. Az átvevő társaság a kikapcsolt ügyfelekkel is szerződik, de csak akkor kapcsolja vissza náluk a szolgáltatást, ha korábbi szolgáltatójánál rendezték a tartozását - hangsúlyozta a Miniszterelnökség.

Forrás: MTI