NRGreport
Menü

Felfelé araszol az olaj ára a Fed-döntés előtt

Szerdán ismét felfelé araszolt az olaj világpiaci ára, miután váratlan lehívás volt a készletekben, és a gázolaj ára is emelkedett. Ennek ellenére több tényező is a csökkenő ártrend mellett szól.

Az enyhe emelkedés valószínűleg átmeneti, mert több olyan tényező is van, amely lefelé mozgathatja a nyersanyag árát – ilyen a globális piacon lévő többlet, a csökkenő ázsiai kereslet és a kérdés, hogy vajon az amerikai jegybank, a Fed emeli-e az irányadó kamatszintet.

Az amerikai Crude típus ára azt követően emelkedett, hogy az Amerikai Ásványolaj Intézet (API - American Petroleum Institute) a múlt héten az amerikai készletek 3,1 millió hordós csökkenéséről számolt be. Ez meglepetés volt, hiszen a piac emelkedésre számított.

Az elemzők szerint rengeteg adat jön ki a héten, amely mind befolyásoló tényező az olaj árára. A négy hónapos Crude határidős árjegyzése 69 centtel 45,26 centre emelkedett, ezzel együtt az amerikai gázolaj ára is már második napja nő. Utóbbi a hó eleje óta mintegy 10 százalékkal mérséklődött.

A Brent ára 55 centtel 48,30 dollárral nőtt – írta a CNBC.

Forrás: CNBC