Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A Shell vezérének fogalma sincs, mi lesz az olajárakkal

NRGreport | 2015.09.17. 11:46

A piac érzékenysége miatt a Royal Dutch Shell vezérigazgatója nem tudja megmondani, hogyan alakulnak az olajárak a közeljövőben.

Az őszinte válasz, az, hogy nem tudom – mondta a Royal Dutch Shell olajcég vezérigazgatója a BBC-nek arra kérdésre, hogy mikor kezdenek emelkedni az olajárak – írja a Business Insider.

Ben van Beurden a BBC Radio 4-nek aditt interjút, amelyben közölte, hogy nem tudja megmondani, mikor indulnak meg felfelé az olajárak. Ez egy nagyon érzékeny piac, ami a kereslet és kínálat alakulását illeti – mondta van Beurden.

A kőolaj világpiaci ára több mint 50 százalékot esett 2014 nyara óta. A West Texas Intermediate alaptípus a tavalyi 100 dollár körüli hordónkénti árról 45 dollár környékére esett vissza az év elejére. A nyár eleji időszakban rövid emelkedés után 60 dolláron állt a WTI ára, de csütörtökön ismét 47 dollár körüli értékre esett vissza.

A csökkenés ráadásul még tovább is folytatódhat. Ahogy az NRGreport is megírta, a Goldman Sach bankház elemzői akár a 20 dollár alatti hordónkénti árat sem tartják elképzelhetetlennek.   

Az olajpiacon jelenleg jóval nagyobb a túlkínálat, mint azt korábban várható volt és ez a többlet kitart 2016-ban is az OPEC termelésbővülése és a kereslet lassuló növekedése miatt – vélik a bankház elemzői.  

Van Beurden szerint az olaj árképzési struktúrája nagyon érzékeny, ugyanis az olcsó olaj még nem jelenti azt, hogy a fogyasztók automatikusan többet is vársárolnak belőle. Az emberek nem vezetnek el naponta kétszer a munkahelyükre csak azért, mert jobban megéri – tette hozzá.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.