Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Elektromobilitás: szorosabb kapcsolat Európával

NRGreport | 2015.09.17. 09:40

Európai szervezet tagja lett a Magyar Elektromobilitás Szövetég. Ezzel a magyar tagszervezet uniós elektromos mintaprojektekben is részt vehet. Bár Magyarország már megkezdte az elektromos közlekedés elterjesztésére való felkészülést, egyelőre kérdéses, hogy 2020-ig valamennyi vonatkozó uniós irányelvet sikerül-e teljesíteni.

A Magyar Elektromobilitás Szövetség csatlakozott a Európai Elektromobilitás Szövetséghez – az erről szóló megállapodást a második Magyar elektromobilitás napon írták alá csütörtökön Budapesten.

Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke az aláírást követően elmondta: Magyarország azzal, hogy az európai szervezet tagja lett, behozhatja ötéves lemaradását az elektromobilitási iparágban.

Hozzátette: az elektromos járművek technológiai fejlődésében, illetve elterjedésében 2017 lehet a fordulópont, amelyre az ország többek között a rendszeres tapasztalatcserével és szakmai párbeszédekkel készülhet fel.

A tagok lehetőséget kapnak, hogy bekerüljenek az elektromos mintaprojektekbe, és részt vegyenek az elektromos hálózat kialakítását segítő nemzetközi együttműködésben – mondta.

Az alelnök úgy vélte, hogy az elektromos hálózatról tölthető autók ára a következő 4-5 évben jelentősen csökkenhet, mivel a legnagyobb költséget jelentő akkumulátorokat folyamatosan fejlesztik. Bert Wittkamp, az Európai Elektromobilitási Szövetség főtitkára rámutatott, hogy míg 2010-ben csak 1000 elektromos autó volt Európában, tavaly 200 ezer e-jármű közlekedett az európai utakon és idén pedig további 60 százalékkal nőhet a számuk.

Hozzáfűzte, hogy még így is csak az autók 1 százaléka elektromos, azonban ez az arány hamarosan változhat, az akkumulátorok olcsóbbá válása, a kínálat folyamatos növekedése, valamint az elektromos autók gazdaságra és környezetvédelemre gyakorolt kedvező hatása miatt.

A sajtótájékoztatón kiosztott közlemény szerint a PwC Magyarország előrejelzésében arra számít, hogy 2023-ra több mint 55 ezer elektromos hálózatról tölthető jármű közlekedik majd a magyar utakon, az elektromosautó-használat elterjedését ösztönző intézkedések eredményeként azonban akár 80 ezer e-jármű is lehet Magyarországon.

Nagy kihívás az EU-s irányelvek teljesítése

A Magyar Elektromobilitás Szövetség szerint ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy Magyarországnak sikerül-e 2020-ig valamennyi, az Európai Unió által meghatározott, az elektromos közlekedés elterjesztését érintő irányelvnek megfelelnie; az elmúlt egy évben több, az elektromobilitás terén piacvezető ország is jelezte, hogy kénytelen felülvizsgálni korábbi támogatáspolitikáját.

Magyarország már megkezdte a felkészülést az elektromos közlekedés elterjesztését célzó intézkedések bevezetésére, a nyugati országok tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a feladat a vártnál összetettebb lesz, és a fejlesztésre fordítható összegek lehető leghatékonyabb felhasználását követeli meg – hangsúlyozta a szövetség.

Kiemelték azt is, hogy az Európai Unió által meghatározott – egyebek mellett a klímavédelmet, energiapolitikát, infrastruktúra- és okoshálózat-fejlesztéseket magában foglaló -, 2020-ig teljesítendő célok sok érintett aktív szerepvállalását is szükségessé teszik. Így érintettek például a helyi önkormányzatok, a kereskedelmi létesítmények, a különböző városi intézmények, a közműszolgáltatók, a márkakereskedők és az autótulajdonosok is.

Új elektromos autótöltő állomások épülnek

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter nemrégiben jelentette be, hogy a közeli hónapokban 150 új elektromos autótöltőt helyeznek üzembe a Jedlik Ányos terv keretében az autópályák, illetve a forgalmas helyek mentén.

A tervek szerint a 150 új töltőberendezést elsősorban az autópályák mentén valamint a megyei jogú városokban telepítik, hogy az ország minél előbb beautózhatóvá váljon az elektromos járművekkel is.

A kormány adójellegű ösztönzőkön keresztül is segítené az elektromos járművekhez kötődő költségek csökkentését. A szabályozás hamarosan változik úgy is, hogy a jelenlegi 200 napos engedélyezési határidő jóval rövidebb legyen, miután egy töltő felszerelése mindössze néhány napot vesz igénybe.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.