NRGreport
Menü

Eltérő mozgás az olaj árában

Enyhe csökkenés és enyhe emelkedés is tapasztalható a különböző olajfajták árfolyamában a Fed csütörtöki döntése után. Az amerikai jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatot.

Az amerikai West Texas Intermediate 46,72 dolláron állt hordónként pénteken reggel, ami 18 centes csökkenésnek felel meg. A Brent ára azonban 49,12 dollárra emelkedett, hordónként 4 centtel.

Az OPEC egyik kulcsfontosságú tagja, Kuvait illetékesei szerint az olajpiac majd egyensúlyba kerül, de ehhez némi idő kell – ezt alátámasztja az olajszervezet piaci részesedést védő politikája – írta a CNBC.

OPEC-források szerint az olaj árfolyama éves szinten 5 dollárral emelkedhet, 2020-ra 80 dolláros szintre. Elmondták: a nem-OPEC tagállamoknál jelentkező lassuló kitermelési ráta ellenére sem apad a jelenlegi készlettöbblet.

Piaci elemzők szerint a Fed-döntés nem ingatta meg különösebben az olajpiacot. Hozzátették: a dollár gyengülése az olaj áremelkedését támasztja alá, mivel a dollárban kereskedett Crude így olcsóbb lehet más devizát használó országok számára.

Forrás: CNBC