Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Még nem éri meg a sarkvidéki olaj

NRGreport | 2015.09.18. 12:00

Gazdaságilag nem életképes, technológiailag pedig még nem lehetséges a sarkvidéki olajfúrás, figyelmeztetett az IEA nemzetközi energiaügynökség.

Az IEA vezetője Fatih Birol beszélt erről. Az ügynökség első embere meglehetősen negatívan nyilatkozott a sarkvidéki kitermelésről, de addig nem ment el, hogy tilalmat kérjen – írta a The Guardian.

Ahhoz, hogy kifizetődő legyen az extrém körülmények közötti olajkitermelés még nagyon sok időnek kell eltelnie, mondta. Az IEA első embere azért beszélt erről, mert több kormányzat és társaság is fantáziát lát a lehetőségben.

A Shell az alaszkai partoknál végez kutatást és tesztfúrásokat, miután az Obama adminisztrációtól zöld utat kapott erre. Környezetvédők szerint tilalmat kellene bevezetni, miután a terület a Föld egyik kevés érintetlen részét képezi. Az aktivisták szerint az ilyen fúrások felgyorsítják a klímaváltozást. Pont a héten jelent meg egy tanulmány, mely szerint a globális felmelegedésnek köszönhető a Jeges-tenger vízszintjének rendkívüli csökkenése. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.