NRGreport
Menü

Olajat és földgázt talált a Mol Pakisztánban

A Mol Nyrt. kőolajat, földgázt és kondenzátumot talált a pakisztáni Karak blokkban - közölte a magyar olajipari cég pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A Molnak a blokkban 40 százalékos tulajdoni hányada van, 60 százalékot a Mari Petroleum Company Limited birtokol. A Mol Pakisztánban öt blokkban rendelkezik részesedéssel és több mint 15 éve van jelen kutatás-kitermelési irányítóként (operátor) az országban.

A mostani a tizedik találat 1999 óta Pakisztánban, és a második siker a Karak blokkban. A Mol közölte: a fúrás márciusban kezdődött és elérte a 3000 métert. Teszteléskor a Datta formációból gáz és kondenzátum került felszínre napi 618 hordó kőolaj egyenérték (boepd), illetve napi 160 hordó (bblpd) hozammal. A Samanasuk formációból felszínre került gáz és kondenzátum hozama napi 877 boepd és 180 bblpd. A Lockhart formáció tesztelése kereskedelmi mennyiségű kőolajat mutatott ki 500 bblpd hozammal - tájékoztatott a Mol.

Alexander Dodds, a Mol kutatás-termelési ügyvezető igazgatója a közlemény szerint elmondta: Pakisztán ígéretes, nagy potenciállal bíró, óriási feltáratlan kutatási területtel rendelkező ország. A Mol 1999-ben jelent meg Pakisztánban, 2002-ben volt az első lelőhely-felfedezés, majd 2005-ben kezdődött meg az első termelés. Ennek köszönhetően 2014-re már a Mol Pakistan biztosította az ország gázszükségletének mintegy 10 százalékát, és vált az ország legnagyobb LPG (autógáz) termelőjévé, második legnagyobb olaj- és kondenzátumtermelőjévé, és a harmadik legnagyobb gáztermelőjévé.

Forrás: MTI

NR címlapCímlap

Még több cikk »