NRGreport
Menü

Peren kívül egyezkedne a Gazprom az EU-val

Az orosz Gazprom gázipari óriás peren kívüli egyezség keretében szeretné lezárni az ellene folytatott uniós trösztellenes vizsgálatot - írja az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva a The Moscow Times.

Az orosz Gazprom javaslatokat fogalmazott meg az Európai Bizottság felé annak érdekében, hogy peren kívüli egyezséggel zárja le a vállalat ellen folyó uniós trösztellenes vizsgálatot.

Több mint kétéves nyomozás után az EU trösztellenes szabályozó testülete áprilisban azzal vádolta meg a gázcéget, hogy visszaélt piaci helyzetével Lengyelországban, Magyarországon és hat másik kelet-európai országban azzal, hogy az indokoltnál 40 százalékkal több pénzt kért szolgáltatásaiért.

A Gazprom, amely az Európai Unió egyharmadát látja el gázzal és bevételének több mint fele is itt képződik, tagadta a vádakat. A cég májusban azt közölte, hogy a vizsgálat lezárása érdekében fontolóra veszi új koncessziók kötését, ami az árazást is érintené.

A Gazprom javaslatai nem ismertek, de Alexander Medvegyev, a cég helyettes vezetője hétfőn azt közölte, hogy rövid időn belül tárgyalna Margrethe Vestagerrel, az EU trösztellenes vezetőjével - írja a lap.