NRGreport
Menü

Adóemelésre készül az orosz olajipar

Az orosz kormány az olaj és gázipar bevételeinek nagyobb megcsapolásával tervezi betömni a költségvetésében a gyenge rubel és az olcsó olaj miatt tátongó lyukat.

Az orosz pénzügyminisztérium a bányajáradék felpumpálását tervezi, a Reuters információi szerint. Az adóemeléssel összesen 1,6 billió rubelhez – mintegy 24,1 milliárd dollárhoz – jutna a büdzsé 2018-ig. Mivel az egyes országok nagyrészt a saját devizájuk erejéhez mért számítás alapján fizetik a bányajáradékot, a rubel elmúlt időben tapasztalt gyengülése a bevételek szignifikáns csökkenéséhez vezetett – így a járadék értéke is csökkent.

Ezért, az eddigi számítási mód helyett, amelyben az adó befizetésének időpontját vették a devizakonverzió alapjának, a kormányzat most a 2014 év végi rubelárfolyamhoz köti az átváltási árfolyamot. Így a 2016-ra előrevetített dolláronként 63,5 rubeles árfolyam helyett a tavalyi 43,8 rubeles árfolyamot veszik alapul, írta az Oilprice.com.

Az orosz költségvetésnek több mint a fele származik a gáz- és olajbevételekből, sőt az olajból származó adó mértéke gyakorlatilag harmadát teszi ki. Az olaj világpiaci árának csökkenése ezért elég komoly léket ütött a büdzsében: 2014-hez viszonyítva a bevételek mintegy 16%-kal csökkentek.

A rubel árfolyamára is pont a hanyatló olajár hatott. A kínai tőzsde meredek zuhanása és a jüan váratlan leértékelése sem volt éppen építő hatással az orosz devizára. Augusztusban a rubel árfolyama új mélypontot ütött meg.

Az orosz olajcégek számára azonban nem minden szempontból rossz a gyenge rubel, hiszen a szintén gyengélkedő olajár okozta veszteség egy részét kiváltja az, hogy bevételeik dollárban keletkeznek, a költségeik pedig rubelben.

Forrás: Reuters, Oilprice.com