Elemzés

Az EU gáztárolásáról tartanak vitát

NRGreport | 2015.09.22. 11:29

Az Európai Unió LNG és gáztárolási stratégiájáról tartanak vitát azon a konferencián, amit az Európai Bizottság szervez kedden. Ezzel párhuzamosan egy nyílt konzultáció is folyik a témában.

Az EU LNG és gáztárolásra alkotott stratégiája jövő év elején kerül publikálásra és része lesz az energiauniónak, áll az Európai Bizottság közleményében.

Az LNG-nek (Liquefied Natural Gas – cseppfolyós földgáz) egyre növekvő piaca van Európában, az olyan új beszállítóktól, mint az Egyesült Államok vagy Ausztrália. Közben a cseppfolyós földgáz ára az olajéhoz hasonlóan esik, ami új lehetőségeket teremt az energiahordozó számára a kontinensen, áll a közleményben.

A gázbeszerzési források diverzifikálásában fontos szerepe van az LNG-nek és a gáztárolásnak – így lehet az európai gázellátást rugalmasabbá tenni, a bizottság álláspontja szerint. A konferencián megvitatják az új infrastruktúra létrehozásának kérdését, ill. a már meglévő ellátórendszer kihasználtságának növelését is, de szóba kerülnek az energiadiplomácia és kereskedelem fontos aspektusai is.

A konferenciával párhuzamosan, szeptember 30-i zárással nyílt társadalmi konzultáció is folyik a témában, ezen a linken elérhető.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.