Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Jelentős szakemberhiány jöhet az árampiacon

NRGreport | 2015.09.22. 14:14

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) múlt héten, Siófokon megtartott Vándorgyűlésén a magyar villamosenergia-ipari cégek több, mint 700 munkatársa vett részt. A fő aggodalomnak a konferencián a jövőben a villamosenergia-piacon bekövetkező szakemberhiányt és annak utánpótlásának kérdését tartották.

A MEE véleménye szerint a megfelelő minőségű és biztonságú hálózatok kiépítéséhez, karbantartásához magasan képzett szakemberekre van szükség. Ahhoz, hogy a szakemberképzés jobb legyen, a MEE úgy gondolja, át kell alakítani a szak- és egyetemi képzés rendszerét. Ehhez igazítanák a tananyagok kialakítását is, ami a valós piaci igényekhez és a megváltozott technológiai elvárásokhoz illeszkedne. Ennek keretében a siófoki vándorgyűlésen megállapodás született a piaci szereplők között a jövőbeli együttműködésről.

A II. világháború után épült közel 200 ezer kilométernyi elosztóhálózat jelenleg is folyamatban lévő megújításához megfelelő szakember-utánpótlásra van szükség. A vezeték és az oszlopok cseréje mellett, egy mainál korszerűbb, komplex fogyasztói igényeket ellátó rendszereket kell létrehozni. Emellett az egyre jobban meghatározó időjárási szélsőségek között kell egyre jobb minőségi ellátást biztosítani. A 4000 milliárd forintnyi, több évtizedes beruházás alatt azonban nemcsak a jelenlegi fogyasztást kell figyelembe venni, hanem a következő évtizedekben jelentkező, ma még pontosan nem tervezhető technológiai elvárásokat is.

Kötelező minősítési rendszer bevezetését javasolják

A magyarországi épületek villamos hálózataira vonatkozó, az energetikai audithoz hasonló kötelező minősítési rendszer bevezetését szorgalmazza az egyesület. Javaslatukat az élet és vagyonbiztonság indokolja, miután az épületekben keletkező tűzesetek 20 százaléka villamos eredetű.

Emellett – egy éven belül – saját minősítési rendszert kívánnak beindítani a villanyszerelők számára, ami hozzájárulna a piac tisztulásához, mivel kiszűrné a megfelelő szakértelem nélkül dolgozó vállalkozókat.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.