Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Századvég: nincs veszélyben Magyarország téli gázellátása

NRGreport | 2015.09.22. 07:35

A magyar fogyasztók téli gázellátása nincs veszélyben, a tárolókban lévő gázmennyiség, a hazai kitermelés, valamint a jelentős nyugati irányú importkapacitás elegendő a magyar lakosság szükségleteinek kielégítésére – közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A társaság szakértője rámutatott, hogy a tárolók töltöttsége már 45 százalékos, figyelembe véve a biztonsági készletállományt is. Az utóbbi hetekben felgyorsult feltöltési ütemet tartva pedig a hazai gázkészlet november végéig elérheti a 4,4 milliárd köbmétert, ez a mennyiség meghaladja a teljes téli gázfogyasztást – olvasható a közleményben.

A szakértő felhívta a figyelmet: a jelenlegi tárolói készlet, a hazai kitermelés, illetve a Magyarországot Ausztriával, valamint Szlovákiával összekötő vezetéken érkező gázmennyiség bőségesen elegendő ahhoz, hogy fedezze a magyar fogyasztók gázigényét.

Mivel az idén már érkezhet gáz a szlovák-magyar interkonnektoron keresztül, így az ukrán-orosz krízis ismételt élesedése esetén sem kerülne veszélybe a magyar fogyasztók ellátása, a közlemény szerint.

  NRGreport
Címkék
#gáz   #gázellátás   #gázfogyasztás  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.