Elemzés

Újabb óriásbotrány lehet kialakulóban

NRGreport | 2015.09.23. 14:00

Az amerikai hatóságok azzal vádolják a Total SA francia olajipari társaságot, hogy manipulálta a földgáz árát az Egyesült Államok délnyugati területein. A cég tagad.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Szövetségi Energiafelügyeleti Bizottság (FERC) azzal vádolja a francia Total SA-t, hogy 2009 és 2012 között houstoni székhelyű leányvállalata olyan, számára veszteséges gázbeszerzéseket hajtott végre, amellyel eltérítette a piaci árfolyamokat, s ez más pozícióin ennél jóval jelentősebb nyereséget hozott a cégnek. A hatóság összesen 38 ilyen esetet vélt felfedezni – írta a Napi.hu.

Az FERC nem közölte, hogy az ügyletek összesen mekkora nyereséget hoztak a Totalnak, és azt sem, hogy a fogyasztók számlái érintettek-e az ügyben. A francia olajcég írásban tagadta a vádakat, s közölték, meggyőződésük, hogy egyik alkalmazottjuk esetében sem állnak meg az FERC állításai. Közölték, teljes mértékben együttműködnek az amerikai hatóságokkal, s az összes szükséges dokumentumot azok rendelkezésére bocsátották.

A Total egyike a legnagyobb olajtermelő vállalatoknak – emlékeztet a lap – s jelentős kereskedési tevékenységet folytató részlege is van, amely nyersolajat, finomított termékeket és vegyipari termékeket vesz és elad. Az Egyesült Államokban 25 éve van jelen a fizikai és határidős földgázpiacon.

A társaság éppen szerdán tartott előadást stratégiai céljairól a befektetőknek, amelynek részleteiről itt írtunk.

  NRGreport
Címkék
#földgáz   #határidős ügylet   #manipuláció   #olaj   #Total   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.