Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A Világbank fizeti Ukrajna gázvásárlását

NRGreport | 2015.09.25. 13:18

A Világbank 1 milliárd dollárral készül támogatni Ukrajnát, hogy az ország fel tudja tölteni gáztárolóit. Az akcióban több nemzetközi pénzügyi intézmény is részt vesz. Így elkerülhetőek lennének a fennakadások a szolgáltatásokban.

Elhárulhat az egyik fő akadály az Oroszországgal folytatott gáztárgyalások elől az 1 milliárd dolláros támogatással. Így elkerülhetővé válik, hogy 2009-hez hasonlóan, az Ukrajnába szánt orosz gázszállítások leállása miatt, gázhiány lépett fel több európai országban is, írta a The Wall Street Journal. http://www.wsj.com/articles/international-financial-institutions-prepare-1-billion-gas-financing-for-ukraine-1443100258

A lap értesülései szerint Brüsszeli hivatalnokok abban bíznak, hogy az orosz és ukrán feleknek sikerül megállapodniuk egy újabb gázszállítási szerződésről. Az EU-nak azért lenne fontos egy ilyen megállapodás, mert a területére érkező orosz gáz mintegy fele Ukrajnán keresztül áramlik.

A támogatásnak szánt 1 milliárd dollárból Ukrajna mintegy 5 milliárd köbméter földgázt vehet a következő időszakban, amivel 19 milliárd köbméterre emelkedne a gáztárolóiban levő mennyiség. Ezzel Ukrajna és az EU is át tudja vészelni a telet, ha problémák merülnek fel.

  NRGreport
Címkék
#EU   #Európai Unió   #gáz   #Oroszország   #Ukrajna  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.