Fenntarthatóság

Fosszilisből megújuló energiába helyezi át pénzét Leonardo DiCaprio

NRGreport | 2015.09.25. 08:44

Leonardo DiCaprio, az Egyesült Államok WWF irodájának igazgatótanács tagja is azok között a befektetők között van, akik mintegy 17 ezer milliárd font értékben kivonják tőkéjüket a fosszilis energiahordozók piacáról, jelentették be a New Yorkban zajló Klímahéten.

Az Arabella Advisors által a Divest-Invest kampányalap számára készített jelentés szerint több mint 400 intézmény és 2000 magánbefektető tett ígéretet arra, hogy energiahordozók helyett megújuló energiába és tiszta technológiákba fektet. A lépés mellett kormányok, nyugdíjalapok, jótékonysági intézmények, egyházi szervezetek, városi önkormányzatok és egyetemek is kiálltak – áll a WWF közleményében.

Az elemzés szerint a mozgalom támogatottsága ötvenszeresére nőtt az elmúlt egy évben, így már több mint 2600 milliárd dollárt tesz ki az átcsoportosított tőke.

A bejelentést a New Yorkban zajló Klímahéten tették, amely lehetőséget ad arra, hogy a decemberi Párizsi Klímacsúcs előtt találkozzanak a kormányzati képviselők, szakemberek és befektetők, hogy megállapodjanak az éghajlatváltozás elleni globális megállapodás kereteiről.

„Az éghajlatváltozás súlyos hatással van a bolygónk állapotára és minden egyes lakójának egészségére. Ezért muszáj átállnunk a tiszta energián alapuló gazdaságra, hogy függetlenítsük magunkat a fosszilis energiahordozóktól, melyek a fő okozói ennek a világméretű problémának.” – mondta a környezetvédelem iránt elkötelezett színész, DiCaprio.

„Miután megvizsgáltam a fosszilis üzemanyagok piacáról való tőkeátcsoportosítások belső mozgatórugóit és az éghajlatvédelmi megoldásokba történő befektetések hátterét, meggyőződtem arról, hogy nekem személyesen is és a Leonardo DiCaprio Alapítvány nevében is az ügy mellé kell állnom, és meg kell hoznom ezt a döntést. így kell cselekednem” – folytatta a színész.

Leonardo DiCaprio

A környezetvédelem iránt elkötelezett színész 1998-ban hozta létre a Leonardo DiCaprio Alapítványt, azzal a céllal, hogy olyan szervezeteket és kezdeményezéseket segítsen, melyek bolygónk fenntarthatóságáért és jövőjéért dolgoznak. A WWF több bizottságának is tagja.  

 „Most van itt az ideje a tőkebefektetéseink átcsoportosításának, hogy ezzel a világ vezetőinek tudomására hozzuk, hogy mi, magánemberek és intézmények cselekedeteinkkel és döntéseinkkel kiállunk az éghajlatváltozás hatásainak megfékezése mellett és elvárjuk, hogy ők is vegyenek részt a folyamatban idén Decemberben, a Párizsi Klímacsúcson” – fejezte be DiCaprio.

 „A tőkék átcsoportosítása a fosszilis helyett a megújuló energiaforrások fejlesztésébe egy szükséges lépés és a felelősségteljes vállalati és befektetői magatartáskultúra része A párizsi klímacsúcs mérföldkő lesz a globális felmelegedés mérséklésében, és mind a befektetőknek, mind pedig a döntéshozóknak hasonlóan komoly elköteleződést kell vállalniuk. Ez az egyetlen járható út, amely egy élhetőbb jövő felé vezet” – mondta el Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia programjának vezetője.

  NRGreport
Címkék
#környezetvédelem   #wwf  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.