Vállalatok

Sokakat megperzsel a Petrobras botránya

NRGreport | 2015.09.25. 07:53

A brazil nemzeti olajvállalatnál kirobbant botránynak messzemenő hatásai lesznek. A társaságot és alvállalkozóit átvilágító vizsgálat végső soron jót tesz Brazíliának és az ország iparának, de sokan áldozatul esnek majd neki. A befektetők pedig aggódhatnak, hogy a New York-i tőzsdén is jegyzet cég árfolyamát mennyire tépázza meg majd az ügy.

A Petrobras kamionjait szó szerint átengedik egy autómosón – a brazil kormányzat ugyanis az Operação Lava Jato, azaz Autómosó hadművelet nevet adta annak a nagyszabású vizsgálatnak, amely a Petrobras háza táján tárja fel a korrupciós és megvesztegetési ügyek garmadáját.

A vizsgálat már tart egy ideje, a brazil szövetségi nyomozóhivatal először még 2009-ben indított eljárást a társaság ellen, éppen egy évvel azután, hogy a Petrobrast a genfi székhelyű Covalence a legetikusabb olaj és gázipari cég címmel tüntette ki. Nyilván fogalmuk sem volt a társaság valós működéséről…

Az operáció fedőneve is még ebből az időkből származik, a szövetségiek ugyanis arra jöttek rá, hogy illegálisan működő pénzváltók benzinkutakon mosták tisztára a pénzüket. A hadművelet neve akkor is maradt, amikor kiderült, hogy a szálak a Petrobrason belülre vezetnek, méghozzá a Paulo Roberto Costa vezette finomító üzletághoz. Leleplezték, hogy egy feketéző valutás, Alberto Youssef egy közel 150 ezer dollár értékű Range Roverrel fizette le a cégvezetőt.

Costát 2014 márciusában tartóztatták le, az ügy akkor kapott először komoly sajtónyilvánosságot. Ami eztán történt filmbe illő volt. Brazíliában 2013-ban új törvénycsomagot fogadtak el a szervezett bűnözésre, amelyben egy passzus új alapokra helyezte a vádalkut. E szerint, ha valaki nemcsak az igazat válaszolja az ügyészség kérdéseire, hanem a teljes igazságot feltárja, büntetése kétharmadával csökkenthető, börtön helyett felfüggesztett jár és még számtalan kedvezményhez jut. Hát, ezek után Costa úgy énekelt a hatóságoknak, mint egy kanári, melynek alapján a hatóságok 2015 augusztusában feltárták az ország eddigi legnagyobb korrupciós botrányát – számolt be róla a Reuters.

Az ügy során tisztázták, hogy feketepiaci pénzváltók egész gyűrűje köthető a politikai megvesztegetésekben is szerepet vállaló állami olajcéghez. Volt egy kis kartellezés és árfixálás is. Az is kiderült, hogy két tucat alvállalkozó cég vezetője rendszeresen fújta fel a szerződéseik értékét, hogy az így befolyó pluszbevételt saját számlájukra, valamint pártkasszákba juttassák. Így például Dilma Rousseff elnök Munkáspártjáéba is…

Az egész ügyben már hatvanhoz közelít a gyanúsítottak száma, köztük sok igen tisztelt brazil üzletemberrel. A botrány egyre csak dagad és már-már átláthatatlanul kusza, ahogy ez a brazil Veja magazin által készített grafika is szemlélteti.

Külön oldal foglalkozik a korrupciós ügyekkel, Petrobribes néven, itt érhető el.

A mai globális piacon azonban kevés olyan ügy van, amely elszigetelt tud maradni. Az Autómosó hadművelet olyan cunamit indított el, melynek hullámai csendesen ugyan, de megállíthatatlanul haladnak át a Csendes- és Atlanti-óceánon, és elérik Ázsia, az Egyesült Államok és Európa partjait. Elsőként az SBM Offshore cég neve merült fel, akik megegyeztek a holland hatóságokkal és 240 millió dolláros bírságot fizettek. Ezzel még nincs vége a társaság vezeklésének, az is biztos, hogy Brazíliában is fizetniük kell majd, írja az Oilprice.com. Egyes források szerint ez akár 1,7 milliárd dollárra is rúghat, mások ezt cáfolják.

Az SBM Offshore után olyan cégek neve is előkerült a brazil szövetségi jelentésekben, mint a Rolls-Royce, a Samsung, a Toshiba vagy a Vantage Drilling, csak hogy a legismertebbeket említsük. És ezek nem azok a jelentések, amelyekben jó szerepelni. A legtöbb érintetté vált cég hallgat, de nagyon úgy tűnik, hogy ez a lista még bővülni fog, és a történetnek koránt sincs vége. A Vantage Drilling Titanium Explorer olajfúró hajóra vonatkozó másfél milliárd dollár fölötti szerződését például most bontotta a Petrobras.

Ez a cég összes megrendelésének 61%-át teszi ki, ezzel maga a cég léte is bizonytalanná vált, a kötvényei komoly diszkonttal cserélnek gazdát. Mivel azonban a Petrobras állami cég, az igazi vesztes a brazil nép. Most a hatóságok éppen azért kopogtatnak minden ügyben érintett alvállalkozónál és szerződéses partnernél, hogy valaki fizesse ki a cechet. Ez pedig azt jelenti, hogy a tőzsdén is jelen lévő társágoknál a befektetőknek figyelniük kell a híreket és felkészülni egy esetleges részvényárcsökkenésre. A Petrobrasnál ez már megvolt. Míg 2014 szeptemberében 20,65 dolláron állt a papír jegyzése, ez mostanra 4,14 dollárra apadt.

  NRGreport
Címkék
#botrány   #brazil   #brazília   #korrupció   #olaj   #Petrobras  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.