Vállalatok

Alaszka gigantikus LNG-projekttel pótolná a kieső olajbevételeket

NRGreport | 2015.09.28. 12:38

Az alaszkai olajkitermelés lassú csökkenése miatt az észak-amerikai állam a csepfolyósított gáz előállításában látná a jövőt – írja az Oilprice.com.

Bill Walker, Alaszka kormányzója október 24-ére egy különleges gyűlést hívott össze a helyi törvényhozásban, amelynek témája, hogy megvitassák az észak-amerikai állam előtt álló lehetőségeket a földgázkitermelés területén. Az olajtermelés fokozatos csökkenése miatt ugyanis más források után szeretne nézni Alaszka, hogy betömje a hiányzó bevételeket.

Az egyelőre csak tervasztalon létező elképzelések között szerepel egy óriási földgázvezeték, illetve egy cseppfolyósított gáz fogadására és továbbítására szolgáló terminál építése is, ezeket szeretné konkrétabb formába önteni Bill Walker. A kormányzó a testületi ülést megelőző héten Japánba látogat, hogy ottani olaj- és gázipari cégekkel egyeztessen a majdani alaszkai gázszállításokról.

Az államot észak-déli irányban, az északi lelőhelyektől a déli tervezett LNG-terminálig átszelő vezetéket több nagy olajcég is támogatja, például az ExxonMobil, a BP, a ConocoPhillips és a TransCanada is. Ez utóbbit a kormányzó szeretné kivásárolni a projektből, így az állam közvetlenül is hasznot húzhatna a beruházásból.

A projekt megvalósításának költsége finoman szólva is kijózanító: a becslések 45-65 milliárd dollárról szólnak, ami Cory Quarles, az ExxonMobil alaszkai termelési vezetője szerint olyannyira nagy, hogy ez lehet az Egyesült Államok történetének legnagyobb ilyen jellegű beruházása. Ez különösebben nem zavarja Walker kormányzót, aki szerint ideje megtenni a szükséges törvénykezési lépéseket a beruházás előtt álló akadályok eltörlésére – írja az Oilprice.com

Szkeptikus a projekt sikerét illetően Rex Tillerson, az ExxonMobil vezérigazgatója, aki szerint az a fő probléma, hogy Alaszka különböző kormányzói más-más módon viszonyulnak ehhez a beruházáshoz. Egy 6-7 évig tartó és 50-60 milliárd dollárba kerülő programot nem lehet kétévente megváltoztatni – mondta Tillerson az Energy Intelligence Groupnak. A cégvezető szerint a beruházás megvalósításra az elmúlt 10 évben két jó alkalom is kínálkozott, de ezt az alaszkai vezetés miatt rendre elmulasztották. Megjegyezte, hogy Walker beiktatása után még egy másik, konkurens elképzelést támogatott, most pedig a kanadai TransCanada tulajdonrészének állami kézbe vételével, részben állami forrásból kívánja finanszírozni a tervet. Ilyen hozáállás szerinte csak hátráltatja a beruházást.

Az is kérdéses, hogy ha minden Walker tervei szerint alakul is, mi lesz a következő lépés a megvalósulás felé? Az államnak ugyanakkor valamit lépnie kell, mert az amerikai tagállamok közül Alaszkát sújtják leginkább a jelenlegi alacsony olajárak. Az állam olajkitermelése évek óta csökken, az olajbevételek pedig a költségvetés 70 százalékát teszik ki – írja a Oilprice.com.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.