Vállalatok

Csúszik az Eni északi projektje

NRGreport | 2015.09.29. 07:27

Az olasz Eni északi projektje tovább csúszik, közölte a társaság. A Norvég partoktól északra lévő Goliat-olajmezőn a kitermelés bürokratikus akadályok miatt nem indult meg, a társaság szerint.

Az Eninek ugyanis be kell szereznie az induláshoz való megfelelő engedélyeket a norvég hatóságoktól, számolt be erről a Reuters információira hivatkozva a Rigzone. A Goliat a legészakabbra lévő olajmező, amely már többszörös csúszást szenvedett el büdzsétúllépések, illetve beruházási és építési nehézségek miatt. Az Eni múlt havi közlése szerint már csak pár hét választja el a társaságot az első hordó olaj kitermelésétől.

Hatósági oldalról azonban vannak még problémák: a Kőolaj-biztonsági Hatóság (Petroleum Safety Authority) szóvivője Eileen O'Connell Brundtland elmondása szerint még van befejeznivaló a Goliat-mező beruházásain. Amíg ezeket a teljesség igényével meg nem oldják, addig nem kapnak engedélyt a hatóságtól, hogy megkezdjék a munkát, mondta a szóvivő.

Az Eni cáfolta azon médiaértesüléseket, hogy a projekt elindulása 2016-ig húzódhat, és közölte, hogy a kitermelés biztosan elindul még idén. Az installáció végső fázisában vagyunk, bár vannak olyan munkálatok, melyek a tervezettnél tovább tartanak – közölte a cég szóvivője, Andreas Wulff, aki elmondta, biztos, hogy idén elkezdik a kitermelést, de pontos időpontot nem adott.

A Goliat költségvetése eddig 46,7 milliárd koronát (5,47 milliárd dollárt) emésztett fel, a korábban tervezett 30 millió koronához képest. A világ legészakabbra fekvő offshore olajmezejének csúcskapacitását évi 34 millió hordóra teszik. Az Eninek 65 %-os részesedése van a projektben, míg partnere, a norvég Statoil rendelkezik a maradék 35%-kal.

Az alacsony olajár miatt is magasra rúgó költségek miatt egyre kevésbé éri meg a cégeknek az északi olajmezők kiaknázása. A Royal Dutch Shell éppen a minap közölte, hogy nem folytatja a kutatófúrásokat az Északi-sark közelében, a Csukcs-tengeren, mert az eddigi eredmények csalódást keltőek voltak.

  NRGreport
Címkék
#Eni   #Goliat   #Statoil  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.