NRGreport
Menü

Évekkel elhalasztja északi fúrásait Oroszország

A két nagy állami tulajdonban lévő orosz energiaóriás, a Rosznyefty és a Gazrprom 2-3 évvel elhalasztja északi fúrásai zömét, az alacsony olajáraknak és a nemzetközi szankcióknak köszönhetően, jelentette be a Természeti Erőforrások minisztériuma.

Oroszország a tervezett 14 kút helyett összesen kettőt valósít meg az Északi-tengeren 2017-ig, közölte a szaktárca. Denisz Kramov miniszterhelyettes szerint a csúszás azt jelenti, hogy a tervezett 19 kút helyett 2019-ben összesen 28 fúrását kell majd megkezdeni, írta a Bloomberg tudósítására hivatkozva a Rigzone.

Az Oroszország ukrajnai szerepvállalása miatt kirótt amerikai és EU-szankciók miatt nehézkessé vált az offshore fúrási berendezések beszerzése – tette hozzá a miniszterhelyettes. Az orosz olaj- és gázipari cégek helyzetéről bővebben írtunk, itt. Oroszország más olajkitermelő országok mögött jár a mélytengeri olajkitermelésben, a minisztérium közleménye szerint. Kramov példaként említette, hogy míg Norvégiában 57 mélytengeri kutat fúrtak tavaly, addig Oroszország csak 11-et. A becslések szerint a teljes orosz offshore tartalék eléri a 15 milliárd metrikus tonna olaj megfelelőjét.

A csúszó projekteknél nyolc a Rosznyefty, öt a Gazrpom illetékessége. 

Az Eni és a Shell is küszködik az Északi-tengeren.

Forrás: Bloomberg, Rigzone