Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Pécsi kórházakat szereltek fel napelemekkel

NRGreport | 2015.09.30. 08:12

A Pécsi Tudományegyetem három klinikai épület külső energiafüggését napelemekkel csökkenti.

Napelemekkel szerelte fel a három legnagyobb energiaigényű klinikai tömbjét a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a baranyai megyeszékhelyen, a szerdán befejeződött munkálatokra mintegy 300 millió forintot költöttek.

A felsőoktatási intézmény közleményében azt írta, hogy az európai uniós pályázati forrásból finanszírozott fejlesztés a szülészeti és nőgyógyászati klinikát, a Szigeti úti és Honvéd utcai, a Garai utcai és Rákóczi utcai tömb egyes épületeit érintette. Az oda telepített mintegy 1900 napelem felülete meghaladja a 3000 négyzetmétert, teljesítményük a 480 kilowattot.

A projekt augusztusi indulásakor egyetemi vezetők reményüket fejezték ki, hogy a beruházásnak köszönhetően a PTE évente 30-50 millió forintot spórolhat. Ez az érintett épületek tekintetében 40 százaléka, összegyetemi szinten 10 százaléka a villamosenergia-költségnek.

Az egyetem szerdai közleményében megjegyezte: a napelemes rendszerek nemcsak az épületek külső energiaigényét csökkentik, hanem hozzájárulnak a megújuló energiaforrások részarányának növeléséhez és a szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséhez is.

A PTE a jövőben is megtesz mindent, hogy hasonló beruházásokkal fejlessze, korszerűsítse ingatlanjait, és a lehetőségeihez mérten minél hatékonyabban óvja környezetét – idézte az egyetem Bódis József rektort.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.