NRGreport
Menü

Rekordbírságot fizet a BP

Rekordösszegű, 20,8 milliárd dolláros bírságot kell fizetnie a BP-nek a Deepwater Horizon 2010-es meghibásodása utáni olajkatasztrófa miatt – közölte az amerikai kormányzat. Erről hétfőn állapodtak meg az olajipari vállalattal.

A British Petrol és az amerikai jó ideje tárgyalnak azon, hogy peren kívül rendezzék a kárigényt. A BP már 18,7 milliárd dolláros bírságról írt júliusi közleményében. A mostani egyezségben ez egészült ki 2,1 milliárd dollárral – írta a Reuters értesülései alapján a Yahoo Finance.

Az összeg a valaha legmagasabb, amit amerikai vállalati történelemben fizettek – mondta az amerikai legfőbb államügyész, Loretta Lynch.

A teljes összegből 5,5 milliárd dollár a környezetvédelmi bírság, a maradékon az olajkatasztrófában érintett öt állam (Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi és Texas) és összesen 400 helyi önkormányzat osztozik.

A bírsággal együtt a katasztrófa elképesztő kiadást jelentett az olajtársaságnak. A mostani 20,8 milliárdos büntetés mellett már elköltöttek 28 milliárd dollárt a szennyezés eltakarítására. A teljes kártérítésre a BP 43,8 milliárd dollárt különített el júliusban, most a jogi költségekkel együtt már összesen 53,8 milliárd dollárnál tartanak.

A Deepwater Horizon mélytengeri fúrótorony meghibásodása után bekövetkezett olajszennyezés valószínűleg a legsúlyosabb olajkatasztrófa volt az amerikai történelemben. Több mint 3 millió hordónyi olaj folyt szét a Mexikói-öbölben, összesen 2100 km-nyi partszakaszt árasztva el. 11 ember vesztette életét közvetlenül a katasztrófában.

Szemléltetésül: 20,8 milliárd dollár mintegy 5800 milliárd forintot tesz ki, ami a magyar éves GDP nagyjából 15 százaléka, máshogy számolva a magyar bruttó hazai össztermék kéthavi összege.

A BP részvényei közel 3 százalékos emelkedésben, 33,49 dolláron zárták a hétfői kereskedést New Yorkban, ahogy a befektetők a bírság véglegesítése után lezártnak tekintették az ügyet.

Forrás: Yahoo Finance