NRGreport
Menü

Életeket menthet az új repülőbenzin

Amerikai kutatók szerint, egy a repülőbenzinhez kevert új polimer segítségével csökkenthető a robbanások veszélye az esetleges légibalesetek után. A tesztek során kiderült, hogy az új adalékkal úgy növelhető a biztonság, hogy közben az üzemanyag hatásfoka nem csökken - írja az Oilprice.com.

A repülőgépek hajtóműve egyszerű elv alapján működik: az összesűrített levegőbe üzemanyagpermetet fecskendeznek, majd ezt a keveréket egy elektromos impulzussal begyújtják. Ez egy kontrollált robbanássorozatot eredményez, ami előremozgatja a repülőgépet.

A módszer hátránya, hogy a fecskendezés közben az üzemanyag nagyon gyorsan oszlik szét és egy baleset során könnyen lángra lobbanhat. Ezt a problémát oldották meg amerikai kutatók, akik egy új polimerrel keverik a repülőgépek meghajtásához használt kerozint, ezzel csökkentve a robbanás kockázatát.

Az új adalék egy molekulák tépőzárszerű összekapcsolódásából összeálló extra hosszú polimerlánc, amit megaszupermolekulának neveznek. A kaliforniai Caltech egyetemen kifejlesztett adalékanyag segítségével jobban kontrollálható a porlasztási folyamat, csökkenthető a koromképződés és az üzemanyag is könnyebben áramolhat a vezetékekben.

Ezek a megaszupermolekulák megakadályozzák, hogy egy baleset esetén az üzemanyagpára nagy gyorsasággal terjedjen, és a folyamat csak a hajtómű hagyományos működésekor, az üzemanyag befecskendezésekor működhet.

A kísérletek során más polimereket is kipróbáltak, és ugyan hasonló eredmények születtek, de ezeknél az anyagoknál jelentősen csökkent az üzemanyag hatásfoka. További részleteket itt olvashat.

Forrás: Oilprice.com