Elemzés

Kisbefektetők veszik a Volkswagen-részvényeket

NRGreport | 2015.10.07. 13:40

Tömegesen vásárolják fel a Volkswagen-részvényeket a kisbefektetők a WirtschaftsWoche internetes értékpapír-forgalmazó cégek forgalmi adatainak vizsgálatával készített elemzése szerint.

A vezető német online értékpapír-forgalmazók, az ING-DiBa, a DKB, a Comdirect és a Consorsbank összesen mintegy 15 millió ügyfele az emissziós botrány kitörése óta hét-tízszer annyi Volkswagen-részvényt vásárolt, mint amennyit eladott.

Az intézményes befektetők és brókercégek ezzel szemben a WirtschaftsWoche vizsgálatai szerint azóta szinte kizárólag csak eladták ügyfeleik Volkswagen-részvényeit.

A Volkswagen részvényének árfolyama szeptember közepétől október elejéig 170 euróról 86 euróra csökkent.

A Comdirect Bank a Volkswagen-részvények forgalmának megtízszerezéséről számolt be a WirtschaftsWoche lapnak. "Szeptember közepétől háromszorosára nőtt az ügyfeleink portfoliójában a Volkswagen-részvények állománya" – mondta Jan Enno Einfeld, a Comdirect értékpapír-kereskedelmi üzletágának vezetője.

A DKB-nál minden egyes Volkswagen-részvény eladására tíz vétel esik, a Consorsbanknál pedig az arány egy a héthez, miközben a forgalom a papírokkal megháromszorozódott.

Az ING-DiBa ügyfelei az emissziós botrány kitörése óta az értékpapír-befektetésre szánt összeg 40 százalékát Volkswagen-részvények vásárlására költik. Korábban az arány tíz százalék körül volt. A botránnyal kapcsolatban szintén több-kevesebb árfolyamcsökkenést elszenvedett más autógyárak – például a BMW és a Daimler – részvényeinél nem figyelhető meg az arányok ilyen mértékű eltoldódása.

A profi befektetők viszont más véleményen vannak. A WirtschaftsWoche által megkérdezett vagyonkezelők szerint még nem jött el a Volkswagen-részvényekbe való beszállás ideje.

"Egyetlen ügyfelemnek sem tudnám tiszta lelkiismerettel ajánlani" – válaszolta a WirtschaftsWoche kérdésére a Volkswagen-részvényekkel kapcsolatos túl sok ismeretlen tényezőre hivatkozva Frank Wieser, a düsseldorfi PMP vagyonkezelő alap vezetője.

Andreas Görler, a berlini Pruschke & Kalm vagyonkezelő alap portfoliómenedzsere szerint pedig a vállalat belső működési kockázati tényezői miatt kell tartózkodni a Volkswagen-papírok vásárlásától.

A WirtschaftsWoche által megkérdezett profi befektetők közül egyedül Jan-Patrick Weuthen, a kölni B&K Vermögen portfoliómenedzsere nem zárta ki kategorikusan a Volkswagen-részvények vásárlásának lehetőségét, bár ennek ideje még szerinte sem jött el. "Ehhez még több dolgot is tisztázni kell, egyebek között a javítási költségek, a kártérítési igények és a bírságok nagyságrendjét" – mondta.

  NRGreport
Címkék
#dízelbotrány   #Volkswagen   #VW  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.