Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Mit akarhat Szaúd-Arábia az árcsökkentéssel?

NRGreport | 2015.10.08. 13:31

Szaúd-Arábia továbbra is ellenáll a nyomásnak és nem hajlandó csökkenteni olajkitermelését. Sőt, piaci részesedésének védelmében nyomott áron kínálja olajtermékeit legfontosabb ázsiai vásárlóinak. Az arab olajhatalom legnagyobb vállalata az Aramco pedig indiai terjeszkedéssel próbálja beelőzni a szankciók alól felszabaduló Iránt.

Az elmúlt időszak egyik leggyakrabban feltett kérdése volt az olajpiacon, hogy Szaúd-Arábia mikor szánja rá magát, hogy csökkentse olajkitermelését? Az arab olajhatalom által irányított OPEC sem lépett eddig, sőt 2014 májusa óta fenntarttja a napi 30 millió hordós kiteremlését – írja az Oilprice.com.

Szaúd-Arábia napi 10,3 millió hordós kitermelést produkált szeptemberben és az utóbbi napokban egy újabb  lépéssel keserítette meg versenytársai életét: piaci részesedésének megőrzése érdekében csökkentett áron kínálja nehéz és közepes kategóriájú nyersolajtermékeit ázsiai vásárlóinak, sőt az Egyesült Államoknak is.

Több olaj olcsóbb áron

A csökkenő kereslet és a versenytársak által támasztott nagyobb verseny késztette arra a szaúdi Aramco olajvállalatot, hogy az Ázsiába exportált közepes kategóriájú nyersolaj hordónkénti árát 3,20 dollárral csökkentse novemberi szállításra. A Bloomberg adatai szerint 2012 februárja óta ez a legnagyobb árcsökkentés, akkor 2 dollárral mérsékelte a cég az exportra szánt nyersolaj árát. Ezenkívül az ázsiai piacra szánt könnyúolajfajta, valamint az amerikai piacra szállítandó összes kategória árát is mérsékelte a vállalat.

A lépés úgy tűnik, sikeres. Az olajárak 2014 óta tartó csökkenése ellenére Szaúd-Arábia többé-kevésbé megtartotta piaci részesedését legfontosabb piacán, Ázsiában. Az arab ország napi 4,4 millió hordót exportál hét legfontosabb ázsiai partnerének és az adatok szerint ezzel megtartja a tavaly elért piaci részesedését az idei évben is.

Arccal India felé

Az ázsiai országok közül India lépett előre a szaúdi export területén. Az indiai gazdaság – szemben a kínaival – töretlen lendülettel bővül, és ezt időben vette észre az Aramco is, amely folyamatosan keresi a befektetési lehetőségeket az indiai olaj- és gázipari szektorban.

A cég már tárgyalásokat folytat az indiai állami Oil and Natural Gas Corporation Limited vállalattal egy épülő petrolkémiai beruházásban való részvételről. A közös munka India érdeke is, hiszen az ország az alacsony olajáraknak köszönhetően dollármilliókat takaríthat meg az olajimporton, ami egyébként az ország olajszükségletének 80 százalékát jelenti. A jelenlegi olajárak az indiai finomítóknak is kedveznek, akik szintén olcsón jutnak alapanyaghoz, s ezzel nagy profithoz.

Napi 4,1 millió hordóval az indiai olajfogyasztás az egyik legnagyobb a világon, ráadásul ez a szám is gyorsan nő. Az év végére becslések szerint a napi fogyasztás 300 ezer hordóval nőhet, meghaladva a Kínában várt fogyasztásbővülést.

Mindezeket figyelembe véve az Oilprice elemzése szerint valószínű, hogy az Aramco az indiai finomítói szektorba is beszáll valamilyen formában. Egy ilyen lépés nemcsak növekvő bevételeket jelentene az olajnagyhatalom számára, hanem azt is, hogy még időben bebiztosíthatja magát az indiai piacon a szankciók alól felszabaduló Iránnal szemben.  

A cikk elején feltett kérdésre tehát rövid távon valószínűleg egy egyszerű nem a válasz. Szaúd-Arábia nem kockáztatja megtartott piaci részesedését azzal, hogy csökkenteni kezdi kitermelését. Még akkor sem, ha más OPEC-tagországok, például Venezuela töbször is hangoztatta, hogy szükség lenne a termelés csökkentésére. Mivel a szervezeten kívül álló Oroszország sem hajlandó ilyesmire, aligha várható a közeljövőben hasonló lépés a szaúdi vezetéstől.

  NRGreport
Címkék
#Aramco   #olajkitermelés   #OPEC+   #Szaúd-Arábia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.