NRGreport
Menü

Dízelbotrány – lesz VW-beruházás Spanyolországban

Spanyolország garanciát kapott a német Volkswagen-csoport vezérigazgatójától a tervezett, összesen 4,2 milliárd euró értékű beruházás megvalósítására - jelentette be a spanyol iparügyi miniszter a COPE rádió reggeli műsorában pénteken.

José Manuel Soria elmondta: csütörtökön Németországban találkozott Matthias Müllerrel, aki megbeszélésükön biztosította arról, hogy fenntartják a beruházási programokat a cég spanyol leányvállalata, a Seat két gyárában.

A navarrai üzemben 1 milliárd euró, a katalóniai üzemben 3,2 milliárd euró értékű beruházásokat idén májusban jelentették be, és megvalósításukat 2019-ig tervezik.

A VW-konszern vezetője kedden jelentette be, hogy a dízelbotrány miatt felülvizsgálják az összes tervezett beruházást, és tovább szigorítják a már korábban elindított költségcsökkentési programot. Müller a németországi Wolfsburgban lévő központi gyártóbázison tartott üzemi gyűlésen hangsúlyozta, hogy már körvonalazódik a dízelbotrányt kiváltó problémák "technikai megoldása", de a pénzügyi következmények beláthatatlanok, ezért a társaság vezetésének lépnie kellett. A nem létfontosságú beruházásokat mind törlik vagy elhalasztják, és a botrány miatt kialakult új helyzethez igazítják az előző vezérigazgató, Martin Winterkorn idején elindított hatékonyságnövelő, költségcsökkentő programot.

A Seat két spanyol gyárában az elmúlt napokban feszültség és bizonytalanság uralkodott a dolgozók körében. A szakszervezeti vezetők nyilatkozataikban elmondták: az emberek attól félnek, hogy ha elmaradnak a beruházások, elvesztik munkahelyüket.

Az üzemekben több mint 16 ezer embert foglalkoztatnak. A teljes autóipari ágazat a spanyol hazai össztermék közel 10 százalékát adja.

A VW korábban elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóba olyan szoftvert telepítettek, amely manipulálja, csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem. A 11 millióból 8 millió kocsit az Európai Unióban adtak el.

Forrás: MTI