Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

El kell érni a kritikus tömeget az okos hálózatoknál

NRGreport | 2015.10.09. 14:15

El kell érni a kritikus felhasználói tömeget és infrastruktúrát az okos hálózatok kialakításában ahhoz, hogy a tényleges haszon megjelenjen nemzetgazdasági szinten, vagy a fogyasztók számára is érzékelhető legyen.

Ezt Huber Krisztián az Okos Jövő Innovációs Klaszter (OJIK) társelnöke mondta az Okos Jövő Fórum 2015 konferencia és szakkiállítás kapcsán. A kiállítás fő témája idén az okos technológiák alkalmazása az energetika és az okos városok fejlesztésének területe volt, az eseményt az OJIK és a győri Széchenyi István Egyetem szervezte.

Huber Krisztián az okos városok jellemzői között kiemelte az elektromos közlekedés, az e-autók várhatóan lavinaszerű térnyerését. Mint fogalmazott, nem egy science fiction, hanem normális fejlődési irány, hogy húsz éven belül az autók egyharmada villamosautó lesz. Könnyen látható ebből a szakértő szerint, mennyire átalakulnak majd a villamosenergia-hálózati követelmények.

Szabályzói oldalról hatékonyan ösztönözhetik az e-autók használatát egyebek mellett a buszsáv megnyitásával, kedvezményes parkolással vagy az autók áfájának csökkentésével, így az e-autó ára, illetve fenntartási költsége meg tudja közelíteni a normál autókét.

Kitért arra, hogy a szél- és a napenergia kezelése nem könnyű villamos energiai szempontból, mivel a hálózatot minden pillanatban egyensúlyban kell tartani. Ha éppen nem süt a nap vagy nem fúj a szél, nagyon bonyolulttá válik a hálózat kiegyensúlyozott szabályozása. Akkor lehet ezt nemzetgazdasági szinten megvalósítani, ha a fogyasztókat is sikerül bevonni. Olyan ösztönzőket kell beépíteni a rendszerbe, állami, kereskedelmi szinten, ahol a fogyasztók is érzik, hogyan tudnak spórolni vagy időben beosztani az energiafogyasztást.

A szakértő szerint a leghatékonyabb rezsicsökkentés a fel nem használt energia. Példaként említette, hogy a villamos energia árát akár 90 százalékkal csökkentheti egy olyan megoldás, amely nem folyamatos, hanem szakaszos energiaellátást biztosít olyan háztartási gépeknek, ahol párperces kimaradás nem okoz gondot.

Az Okos Jövő Innovációs Klaszter mintegy 50 tagot számlál, köztük nagy villamosenergiai vagy informatikai vállalatokat, valamint innovációs és műszaki profilú kis- és középvállalkozásokat – mondta el Huber Krisztián.

A 2013-ban alapított klaszter egy üzletépítő közösség, feladata, hogy információkat, lehetőségeket, kapcsolatokat biztosítson a tagjai számára.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.